Броят на регистрираните безработни възлиза на 154 936 души към

...
Броят на регистрираните безработни възлиза на 154 936 души към
Коментари Харесай

Безработицата на най-ниско ниво от 1992 г. насам

Броят на записаните безработни възлиза на 154 936 души към края на месец септември тази година, което е спад от 10% по отношение на равнищата от преди рецесията, регистрирани през 2019 година. Така безработицата се оказва на най-ниското си равнище от 1992 година насам, излиза наяве от най-новото издание на месечния преглед на българската стопанска система на Министерство на финансите.

Вероятно равнището от септември ще остане рекордно дъно, защото през идващите зимни месеци, обичайно се следи увеличени на безработицата. Причина за това е спада при сезонната претовареност. До края на актуалната година се чака безработицата да остане на относително ниски равнища, като за това ще допринесат краткосрочните стратегии за опазване на работните места, написа в бюлетина.
 Рекордно ниска безработица през септември Рекордно ниска безработица през септември
Регистрираната безработица удари рекордно дъно през септември тази година, възлизайки на едвам 4.7%, оповестяват от Агенцията по заетостта...

„ Като се има поради, че през есенните и зимните месеци броят на записаните безработни обичайно нараства (поради спада на сезонната заетост), тази стойност на индикатора евентуално ще се окаже найниската, следена от началото на 1992 година насам. Краткосрочните стратегии за опазване на работните места в условия на пандемия, чието деяние към този момент е удължено до края на 2021 година, ще продължат да способстват, броят на безработните да се резервира на релативно ниски равнища. “, показват от финансовото министерство.

Регистрираната безработица в страната доближава 4.7% през септември, сочат данните на Агенцията по заетостта. Понижението по отношение на предходния месец август възлиза на 0.2%, а спадът на годишна база е с 2.5 процентни пункта. В съпоставяне с края на септември 2019 година – година, като цяло рекордна по растеж на заетостта, нивото на безработица също се намалява доста – с 0.6 пункта.

Регистрираните безработни в края на месец септември са 154 936, което е с 5 771 по-малко от август и с 81 122 или с 34.4% по-малко спрямо година по-рано. В бюрата по труда през септември са се записали нови 21 737 безработни, като те са с 2 215 лица повече по отношение на предходния месец, а по отношение на септември 2020 година се следи спад от 6 345 лица. Други 931 души от групите на търсещите работа заети, учащи и пенсионери също са се записали в Агенцията по заетостта през месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР