Броят на откраднатите каталитични конвертори от превозни средства в Германия

...
Броят на откраднатите каталитични конвертори от превозни средства в Германия
Коментари Харесай

Автомобилните катализатори са предпочитани от крадците

Броят на откраднатите каталитични конвертори от транспортни средства в Германия се усили доста през предходната година. Текуща оценка на клуба ADAC демонстрира, че са били викани колите му за пътна помощ общо 1038 пъти през 2022 година поради откраднати катализатори. ADAC позволява, че общият брой на недекларираните каталитични конвертори, откраднати в Германия, е доста по-висок.

През 2018 година „ Жълтите ангели “ от пътната помощ на клуба са записали 77 случая, през идната година 169. През 2020 година са към този момент 420, през 2021 година те са 959. Според разбора изключително наранени са по-старите транспортни средства с бензинови мотори, при които трипътният катализатор е инсталиран в средата на пода на автомобила по леснодостъпен метод. Явно изключително удобни се оказват изискванията за крадците на по-старите Opel Astra, Toyota Prius и VW Polo.

При по-новите коли катализаторът е инсталиран доста покрай мотора, тъй че той да загрее по-бързо след леден старт и да доближи работна температура. До там обаче е доста по-трудно да се стигне и демонтирането лишава доста повече време.

ADAC изяснява нараствания брой откраднати каталитични конвертори с високата цена на употребяваните в тях благородни метали като платина, паладий и родий. Откраднатите катализатори се рециклират, а благородните метали, получени по този метод, могат да бъдат препоръчани назад на производителите на катализаторите.

Катализаторите са неразделна част от изпускателната система от началото на 90-те години на предишния век и са предопределени да преобразуват отработените газове, които са нездравословни за здравето и околната среда, в нетоксични субстанции. С помощта на катализатор замърсителят на въздуха въглероден окис (CO) се трансформира във въглероден двуокис (CO2).

Според ADAC колите, чийто катализатор е бил откраднат, освен стават доста по-шумни, само че и губят лиценза си за употреба и затова към този момент нямат право да се движат по публични пътища. Те би трябвало да бъдат превозени до сервиза на ремарке на пътна помощ. Замяната коства до 1000 евро, в това число монтажа, а за някои модели доста повече.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР