Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година

...
Броят на физически активните българи се увеличава спрямо 2013 година
Коментари Харесай

Българите все повече спортуват

Броят на физически дейните българи се усилва по отношение на 2013 година на фона на спад в останалите страни в Европейския съюз. Общият % на европейските жители, които в никакъв случай не практикуват спорт или физическа интензивност се е повишил от 42% на 46% от 2013-та до в този момент. За сметка на това, България е измежду страните, в които той е намалял (-10%). Това сочат резултатите от тематично изследване по отношение на спорта и физическата интензивност на Евробарометър по поръчка на Европейската комисия. Mониторинговият отчет бе показан преди броени часове в София, по време на Европейски състезателен конгрес 2018.

Проучването демонстрира, че има спад във физическата интензивност на европейците: съвсем половината от интервюираните декларират, че в никакъв случай не практикуват спорт.

България, Гърция и Португалия (68%) държат класацията, следвани от Румъния (63%) и Италия (62%). В скандинавските страни единствено дребна част от интервюираните в никакъв случай не практикуват спорт: Финландия (13%), Швеция (15%) и Дания (20%). Това са надлежно страните, в които интервюираните са физически дейни постоянно: 69% във Финландия, 67% в Швеция и 63% в Дания.

Само в шест страни се регистрира понижаване на % на тези, които в никакъв случай не спортуват – Малта (-19 %), България (-10 %) и Кипър (-8 %).

На фона на този спад във физическата интензивност в Европейски Съюз, в България се следи положителна смяна, където единствено акцията NowWeMOVE на „ BG Бъди деен “ е привлякла над един милион българи към идеята за дейния метод на живот.

Въпреки продължаващата отрицателна наклонност за всеобщо обездвижване, положителна смяна се следи и тя oсновно се дължи на акции на локално равнище, които предизвикват дейния метод на живот.

Българите най-ангажирани в Европа в акция за деен живот

Важна роля за смяната в настройките на българина и увеличението на броя на тези, които осъзнават какъв брой значима е битката със заседяването и неналичието на физическа интензивност, има акцията NowWeMOVE.

Представително национално социологическо изследване на ИФПИ на BG Бъди деен, може да послужи за същинско доказателство, че акцията NowWeMOVE има значима роля в битката със заседяването и неналичието на физическа интензивност, и позитивната смяната от 10% в настройките на българина.

Процентът на жителите, които са чували за начинания и акции на BG Бъди Активен е 32% т.е. всеки пети от тях. Тези, които са взели участие в тях -13%, или близо 1млн българи. Данните демонстрират значимостта на всяко изпитание в поддръжка на физическата интензивност, което е положило съдружие BG Бъди деен, координатор на акцията за България.

От 2012 година насам BG Бъди деен работи интензивно, с цел да възпламени хората да се движат повече. За тези 5 години, посредством устойчиво построена мрежа от партньорски организации, сътрудници на придвижването от Неправителствени организации бранша и доброволци, зад тила си сдружението има близо 2000 събития в над 200 обитаеми места в България, и над 1мнл взели участие.

За акцията NowWeMOVE

NowWeMOVE е най- огромната социална акция за физическа интензивност и спорт в Европа.

Сдружение „ BG Бъди деен “ е народен координатор на акцията NowWeMOVE и Европейската седмица на физическата интензивност и спорта – MOVE Week. Кампанията се гради на 3 правилото:

Да се увеличи информираността, по отношение на изгодите от физическата активност;

Да се насърчи постоянното присъединяване в разнообразни типове спорт и друга физическа активност;

Да се подобрят опциите за достъп до спорт и физическа интензивност.

На 25 април 2018 година следва да се случи Международен ден без Асансьори. Той ще бъде проведен за четвърта поредна година в България. Всяка последваща година участниците в самодейността се усилват, пораства броят и на нейните посланици: институции, медии, публични персони.

За Европейски състезателен конгрес 2018

Европейски състезателен конгрес 2018 се провежда всяка година от Европейската комисия и е главната платформа за разговор сред европейските институции и заинтригуваните страни в спорта.

Под мотото “Спорт в Европа, вложение за бъдещите поколения” тазгодишното издание обръща особено внимание на ролята на спорта в интернационалните връзки и обгръща горещи тематики като въздействието на Олимпийските игри върху околната среда; ролята на спорта в битката с климатичните промени; разпространение на европейските полезности посредством спорта; поощряване на равенството сред половете.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР