Броят на фалшивите банкноти, по-голямата част от които с купюри

...
Броят на фалшивите банкноти, по-голямата част от които с купюри
Коментари Харесай

Кои евробанкноти се фалшифицират най-често

Броят на подправените банкноти, по-голямата част от които с купюри от 20 и 50 евро, които са били конфискувани предходната година, е повишен след записания през 2021 година спад. Това се показва в данните на Европейската централна банка (ЕЦБ), оповестени през днешния ден и представени от Франс прес. 

Общо към 376 000 подправени банкноти са били изтеглени от обращение предходната година, което е напредък с 8,4 на 100 на годишна основа. Става дума за превръщане на наклонността след няколко години на спад, с цел да се доближи до 347 00 конфискувани банкноти през 2021 година, което е исторически най-малко.

Това покачване " отразява възобновяване на икономическата активност през 2022 година след повдигането на по-голямата част от пандемичните ограничавания ", регистрира ЕЦБ.

За съпоставяне, 29,5 милиарда същински банкноти са били в обращение в края на декември, което е нарастване с 4,4 на 100 на годишна основа и е съвсем четири пъти над броя им при въвеждането на еврото през 2001 година. 


Казано по-друг метод " вероятността да получите фалшификат е доста ниска ", а " 13 фалшификата са били засечени на всеки 1 милион същински банкноти в обращение ". 

Банкнотите от 20 и 50 евро не престават да са най-фалшифицираните, като представлявайки близо две трети от конфискуваните (63,6 на сто).

През последните години ЕЦБ достави последователно еврозоната с нови банкноти с по-силна отбрана, с което усложни  работата на фалшификаторите.

Единствено издаването на нови банкноти от 500 евро е било спряно от края на 2018 година поради обвиняванията, че тази банкнота улеснява незаконния трафик. През 2022 година с този номинал са били близо 2 на 100 от общия брой имитации.

Фалшифицираните банкноти най-често са " доста неприятни фалшификати ", отбелязва ЕЦБ, която от години покачва осведомеността на обществото посредством способ, състоящ се в " допиране, гледане и надолнище " на банкнотата. 

По мотив 20-годишнината на така наречен фидуциарно евро при започване на 2022 година финансовата институция започва план за нов дизайн на евробанкнотите, върху които да бъдат изобразени действително съществуващи известни персони или монументи за бъдещите купюри след 2024 година.
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР