Броят на евродепутатите жени се е удвоил от провеждането на

...
Броят на евродепутатите жени се е удвоил от провеждането на
Коментари Харесай

Жените евродепутати - повече, но все още малцинство

Броят на евродепутатите дами се е удвоил от провеждането на първите директни избори за Европейски парламент през 1979 година Те обаче остават малцинство, изключително на високопоставени позиции, написа организация " Франс прес ".

През 1979 година дамите в Европарламента са били едвам 16%. В днешния, към този момент отиващ си парламент, те съставляват към 36% от всички 751 евродепутати. Този % е приблизително по-висок спрямо националните парламенти на страните членки, където през 2018 година женското посланичество е било под 28 на 100, по данни на Службата на Екологичен потенциал за парламентарни проучвания. В международен проект дамите заемат приблизително 24% от парламентарните места съгласно Интерпарламентарния съюз на националните парламенти.

Най-голям брой са представителите дами в националните делегации на Европарламента от Финландия (77%), Ирландия (54.5%) и Хърватия (54.5%). Малта и Швеция имат еднакъв брой мъже и дами. На противоположния край в България, Кипър, Естония, Унгария, Литва и Румъния делът дами евродепутати е под 20 на 100.

На идните евроизбори 11 страни членки ще наложат в друга степен квоти по сексуален симптом в листите с претенденти. Сред тях за пръв път са Италия, Гърция и Люксембург. На евроизборите през 2014 година две страни от тези с полови квоти желаеха цялостно тъждество, въпреки условието да не бе спазено. Франция приключи с 43.2% дами евродепутати, а Белгия – с 33.3%.

Европарламентът до момента е имал единствено две дами ръководители от общо 18 от 1979 година Малко са дамите отпред на високопоставени позиции в институцията. В същото време в отиващия си парламент дамите са съвсем 60% от административния личен състав.

Първият ръководител на Европарламента бе признакът на европейския феминизъм и антисемитизма Симон Вейл (от 1979 до 1982). Друга французойка, някогашният юрист и представител на дясноцентристите Никол Фонтен, бе ръководител сред 1999 и 2002 година

Женското посланичество в Европарламрнта е по-силно от това в Европейската комисия, Европейската централна банка и съвета на министрите. Нито една жена не е оглавявала тези институции.

През 2014 година група евродепутати заплашиха да отхвърлят състава на препоръчаната Еврокомисия, тъй като в нея имаше единствено четири дами от общо 28 члена. В последна сметка те бяха увеличени до девет.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Евроизбори 2019 (388)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР