Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022

...
Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022
Коментари Харесай

Русия дала убежище на над 5.2 млн. украински бежанци


Броят на бежанците от територията на Украйна от февруари 2022 година до този миг е над 5.2 милиона души. Това оповестява държавната организация ТАСС, базирайки се на данни на силовите структури. От тези 5 милиона души 733 хиляди са децата.
Всичко по тематиката: Руската инвазия в Украйна 9135
Средно на ден и до този миг в Русия бягали повече от 4 хиляди души. За тях са проведени 897 пункта за краткотрайно настаняване, през които са минали повече от 40 000 нуждаещите се преселници. Останалите са разчитали на частни средства или са се настанили при родственици, написа ТАСС.

Още при започване на нашествието си в Украйна при започване на предходната година съветската администрация сътвори коридори за преселване на украински жители, в това число и отпускайки сериозен федерален запас на граничните на Украйна области.

Едновременно с това обаче Киев упреква Русия в наложително преселване на украинци на нейна територия, в това число и опит за смяна на етническата картина в окупираните от нея области. Международни организации също са записали редица проблеми при преселническата вълна към Русия, като необикновен акцент се слага върху отвличането на украински деца, даването им на съветско поданство и " осиновяването им " от съветски фамилии.

Русия нарушава " главните правила за отбрана на децата " по време на война, като издава на украинските деца съветски паспорти и ги дава за осиновяване, бе заключението на висшия комисар на Организация на обединените нации за бежанците Филипо Гранди след шестдневна обиколка из Украйна предходната седмица. " Даването на съветско поданство или осиновяването им опонира на главните правила за отбрана на децата в региони на военни дейности ", акцентира Гранди.

От месеци Киев сигнализира за всеобщи депортации в Русия - постоянно в отдалечени райони на хиляди километри от Украйна. От своя страна Москва отхвърля обвиняванията за малтретиране или незаконни планове и назовава всеобщите придвижвания " евакуации ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР