Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на

...
Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на
Коментари Харесай

Полицаи от Видин раздаваха брошури за безопасната употреба на пиротехнически изделия

Брошури с потребна информация, насочваща вниманието към безвредната приложимост на пиротехнически произведения, направени от чиновници на отдел „ Охранителна полиция “ в регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи във Видин, получиха средношколци и гимназисти. Информационни материали са предоставени и на търговски обекти в регионалния град.
В област Видин започва профилирана полицейска интервенция за дейна предварителна защита и надзор върху съхранението на огнестрелно оръжие и за съблюдаване на нормативно откритите условия в активността на ловно-рибарските магазини, комерсиалните обекти за продажба на пиротехнически произведения и складовете за взривни субстанции. Повод са идните коледни и новогодишни празници, активизирането на търговията с пиротехнически произведения и потреблението им от жители при празненства навън и фамилни тържества. Активните контролни дейности ще продължат до края на настоящия месец. Полицейските чиновници ревизират обекти, притежаващи позволение за търговия с оръжия, муниции, взривни субстанции и пиротехнически произведения - в област Видин те са девет на брой. Паралелно се правят инспекции и на лица, притежаващи бойно и ловно оръжие, по отношение на неговото надеждно предпазване. Акцент при инспекциите е спазването на нормативно регламентираните условия за предпазване и търговия с оръжия, муниции и взривни субстанции, както и недопускане продажбата на пиротехнически произведения на лица под избраната в Закона за оръжията, боеприпасите, взривните субстанции и пиротехническите произведения (ЗОБВВПИ) възраст. С този закон е въведена възбрана за продажба на фойерверки от категория F1 (бенгалски огън, конфети и др.) на лица под 12-годишна възраст; от категория F2 – на лица под 16-годишна възраст; и от категория F3 – на лица под 18-годишна възраст).
В осведомителната акция и инспекциите вземат участие полицейски чиновници от регионалната дирекция и районните ръководства във Видин, Белоградчик и Кула.

Какво наложително би трябвало да знаем за продажбата, съхранението и използването на пиротехническите произведения?
• Забранено е осъществяването на продажбата им без съществуването на позволение за търговия, издадено от Министерство на вътрешните работи.
• Всяко пиротехническо произведение следва да има директива за използването му на български език. Забранена е продажбата на очевидно развалени пиротехнически произведения или на такива в раздрана или неоригинална опаковка, както и без означение на произхода им.
• Забранена е използването на пиротехнически произведения в транспортни средства и наоколо до леснозапалими материали, както и в регионите на здравни и лечебни заведения, образователни заведения, обществени домове, храмове и манастири, и други места, където са събрани доста хора. В случай на неспазване на тези разпореждания нарушителите ще бъдат глобени по наредбите за съблюдаване на публичния ред в общините на област Видин.
• Не се позволява потреблението на пиротехнически произведения в закрити пространства като се изключи фойерверки от категория F1(бенгалски огън, конфети, бездимни фонтани за торти, гърмящи топчета – капси, и др.)
• У дома пиротехническите произведения би трябвало да бъдат съхранявани тук-там, които не са налични за деца. Никога не би трябвало да се не помни, че, попаднали в детски ръце, те биха могли да бъдат прекомерно рискова „ играчка “.
• При използването на пиротехнически произведения следва прецизно да бъдат спазвани условията на производителя, които могат да бъдат разнообразни за всяко от тях.
• Да се хвърлят „ пиратки “ от балкона е прекомерно рискова процедура - в този миг изпод може да минава човек, който да бъде засегнат.
• В никакъв случай не би трябвало да се употребява огнестрелно оръжие с увеселителна цел - това основава действителна заплаха от нещастни случаи.

Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР