Брошура, разработена по Стратегията на ЕС за Дунавския регион, показва

...
Брошура, разработена по Стратегията на ЕС за Дунавския регион, показва
Коментари Харесай

Природни паркове и резервати от 8 Дунавски държави са обединени в общи туристически проекти

Брошура, създадена по Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район, демонстрира опциите за туризъм в предпазените територии по поречието на р. Дунав. Брошурата е качена и на български език в сайта http://www.danubeparks.org/.

На природолюбителите се оферират предложения от 15 предпазени територии – разходки с лодка и кану, скално катерене, велопоходи и излети. В допълнение от http://www.danubemap.eu/ могат да бъдат изтеглени карти с туристически направления.

На уеб страницата има и спомагателна информация за опциите за храна и нощувка, както и за транспортните връзки. Заедно с това са разказани естествените благосъстояния и видовото многообразие във всяка една от зоните.

Туристическите артикули са осъществени по плановете „ Дунавски паркове “ и „ Дунавски паркове 2 “, в които вземат участие естествени паркове и резервати от 8 дунавски страни - Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България и Румъния. От българска страна сътрудници са Природен парк „ Русенски Лом “, Природен парк „ Персина “, Природен резерват „ Сребърна “ и Защитена околност „ Калимок – Бръшлен “.

Защитените територии по поречието на Дунав опазват скъпи типове и местообитания, само че дружно с това са място за развлечения и отдих измежду природата. Доскоро интернационалният туризъм в тези зони бе усложнен поради неналичието на задоволително информация. Днес обаче опциите нарастват с помощта на новите технологии и съдействието на дунавските страни в границите на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район. Природен парк „ Персина “ да вземем за пример разполага с пет каяка и екипировки за туристите. В румънския биосферен резерват „ Делтата на Дунав “ се провеждат развлекателни турове, теоретичен туризъм, селски и балнеотуризъм. Туристите могат да създадат еднодневни екскурзии с лодки, а тези, които разполагат с повече време, да попътуват в съвременни плаващи хотели от 6 до 12 дни. В Природен резерват „ Сребърна “ са основани условия за наблюдаване на над 200 типа птици, а в хърватския естествен парк „ Копачки хълм “ има предложения за състезателен лов на риба.

Почти всички предпазени територии имат посетителски центрове. По плана „ Дунавски паркове 2 “ са построени кътове с осведомителни табла, които разрешават мултимедийно представяне на всяка от предпазените територии. За туристите на място се провеждат екскурзии с гид. Има специфични предложения за възпитаници и фамилна стратегия.

Туризмът по Дунав като генератор за стопански напредък и териториално доближаване е тематика на Седмия годишен конгрес на Стратегията на Европейски Съюз за Дунавския район, който ще се организира на 18 и 19 октомври в София. В момента той е ориентиран главно към градовете и културата, круизите и колоезденето. Възможностите за туризъм обаче са доста по-големи, тъй като в региона има неповторими естествени дадености, които биха могли да притеглят гости от целия свят. На форума ще бъдат прегледани основни тематики, свързани с запазване на културното и историческото завещание, потреблението на нови технологии и цифровизация на туристическия бранш, транспортната съгласуваност и подвижност, сигурността и сигурността при предложение на туристическите услуги и др. В рамките на обособените панели ще бъдат дискутирани опциите за привличане на обществени и частни вложения в туризма, както и потреблението на финансови принадлежности в интервала след 2020 година Ще бъдат наранени и тематиките за синергията и съгласуваността сред макрорегионалните тактики за реализиране общите цели на Европейски Съюз и за бъдещето на макрорегионалните тактики след 2020. Кооперирането сред дунавските страни способства за още по-високо качество на предлаганите артикули и квалификацията на личния състав, както и до основаване на по-иновативни предложения.

Регистрацията на участниците в Седмия годишен конгрес на Стратегията на Европейския съюз за Дунавския район ще бъде отворена от 1 август. Събитието се организира в границите на Българското председателство на Стратегия и се провежда от Министерство на районното развиване и благоустройството в партньорство с Европейската комисия.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР