Броени седмици вече остават до началото на 18-ото Европейско първенство

Броени седмици вече остават до началото на 18-ото Европейско първенство ...

Кой може да поднесе изненадата на Евро 2020/21?Броени седмици вече остават до началото на 18-ото Европейско първенство по футбол. Плановете на УЕФА Евро 2020 да отбележи 60-ата годишнина от първия континентален шампионат бяха провалени от коронавирусната пандемия. Заради световната здравна криза големият форум беше преместен с една година, но въпреки това официалното наименование се запази. Големите фаворити на Европейското са ясни - Франция, Испания, Германия, Белгия, не са малки шансовете за успех на Англия, Италия, Нидерландия и Португалия.

 

Шампионът почти сигурно ще бъде излъчен от тази компания. А може ли някой от “малките” да поднесе голяма изненада. Трудно е да си представим някой от по-ниско поставените да стигне до четвъртфинал, какво остава за титлата. Кои отбори са смятани за аутсайдери на Евро 2020? Като направим справка с коефициентите на , с най-малки шансове да излязат от своите групи са отборите на Унгария и Северна Македония.

 

Маджарите спечелиха “нашия” поток, като по пътя освен България елиминираха и Исландия. И въпреки че ще бъдат домакини в две от срещите, унгарците имаха малшанса да попаднат в “групата на смъртта”, като жребият стана ясен още преди квалификационните плейофи. Срещу Франция, Португалия и Германия шансовете за нещо повече от последно място са илюзорни.

 

Що се отнася до македонците, като дебютанти в турнира е нормално да бъдат определяни за аутсайдери. Не е чак толкова невъзможно обаче да изместят Украйна или Австрия поне от третото място в група С. Припомняме, че на Европейското първенство за втори път участват 24 тима, разпределени в 6 групи. Освен първите два отбора в класирането към осминафиналите продължават и 4-те най-добри трети в групите. Прогноза за излизане на Северна Македония от групата може и да се увенчае с успех при това положение, а и обещава примамлива възвръщаемост.

 

Кой може да стигне по-далеч?

 

Две от осминафиналните двойки не включват победители в групите, т.е. твърде вероятно е участник в Топ 8 да бъде определен в двубой като Уелс - Швеция или Дания - Хърватия. Защо не световните вицешампиони не са сред фаворитите, биха се запитали мнозина? Хърватите могат да стигнат далеч и този път, нищо чудно да пробият дори до полуфинал. Засега все пак изглежда невероятно да спечелят европейската титла. Що се отнася до Уелс, след пробива до първата четворка още при дебюта през 2016 г. Гарет Бейл и компания също не могат да бъдат отписани от големите сметки.

 

Сред отборите, които могат да запишат неочаквано успешно представяне с достигане до четвъртфинал могат да се наредят още няколко имена. Швейцария, Турция, Русия, Чехия, Полша - всички те при благоприятно стечение на обстоятелствата имат потенциала да излязат от групите си и да преодолеят дори един съперник в квалификациите. Естествено, някои от тях са съперници - няма как например Швейцария, Русия и Турция да бъдат едновременно осминафиналисти, освен ако не изхвърлят фаворита в група А Италия. А освен споменатите Унгария и Северна Македония с малки шансове да преодолеят първата фаза са Шотландия, Словакия и Финландия. Но обстоятелствата са толкова непредвидими, че реално нито един отбор не може да бъде безусловно зачеркнат.

*публикация

Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на [email protected]. Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на и вижте още в -  .

Прочети тук -

Източник: petel.bg