Броени дни след рождения си ден пловдивският художник Валери Ценов

...
Броени дни след рождения си ден пловдивският художник Валери Ценов
Коментари Харесай

Валери Ценов с нова изложба в галерия Ларго във Варна

 Броени дни след рождения си ден пловдивският художник Валери Ценов си подарява галерия за своята 60-годишнина. Събитието напълно естествено е особено отредено да се случи в обичаната му варненска изложба – Арт Галерия Ларго. След повече от 12 години взаимна работа равносметката е седем независими изложения в " Ларго ", присъединяване в 21 сборни изложения на галерията и показани над 300 картини. Експозицията се назовава " Знаци по пътя " и за нея носителят на специфичния приз " Художник на десетилетието на изложба Ларго 2008 – 2018 “ се готви от началото на годината. В нея ще бъдат показани нови произведения, основани особено за пространството на изложба " Ларго “. Ще забележим картини от множеството от познатите на неговата аудитория и обичани цикли – " Антични морета ", " Морски митове ", " Родопски претекстове ", " Жив свят ".

" Знаци по пътя " оставя Валери Ценов с всяка своя нарисувана картина. Творбите му са като прозорци през времето и пространството. Елементите на композициите му са деликатно подбрани и всеки от тях носи свое прикрито обръщение. Всяка творба, един път приключена и свалена от статива, продължава своя живот в сърцата и развиване посредством мозъците на хората, които са я купили. Защото при Ценов посланията се търсят и откриват с дейното присъединяване на фена. Няма елементарни и елементарно смилаеми хрумвания. Има многопластов сюжет, закодирани послания, знаци, които художникът ни е оставил по пътя. Пътя към истината, който е друг за всеки от нас. Пътя към естетическото удоволствие, пътя към критическото мислене, пътя към духовното обогатяване. Които също са разнообразни за всеки. А знаците, които ние оставяме по пътя, по който вървим от деня на раждането си до гибелта ни, зависят точно от нас и за всеки от нас те са разнообразни.

Има хора, които оставят такива знаци, че те избледняват още преди да са отминали по пътя си. Има други, които оставят след себе си знаци, които генерации след тях се пробват да заличат, от време на време за жал несполучливо. Има хора, оставящи знаци, които обогатяват другите, карат ги да бъдат по-добри, по-посветени, по-щедри. Това е главната задача на хората на изкуството, на будителите, на учените, на просветителите. Затова изложбите на Валери Ценов постоянно вълнуват феновете и оставят незабравима диря в съзнанието им. Защото " Знаците по пътя ", които пловдивския занаятчия ни оставя посредством своите картини, ни водят към светове на светлина, на знание, на духовно филтриране, на интелектуално израстване, на естетическо обогатяване. Всяка негова творба е като лекарство за изтощени, обезверени, натъжени души. Затова картините му от актуалната галерия още веднъж са събрали най-лазурно синьото, най-искрящия ултрамарин, най-блещукащо тюркоазеното и най-чисто бялото на света, с цел да основат една образна лирика, галеща сетивата, усмихваща ни, караща ни да се понесем окрилени и разчувствани по пътя на художника, следвайки неговите знаци. 

Очакваме ви на откриването с присъединяване на създателя на 03 ноември, сряда, от 18:00 часа в Арт Галерия Ларго във Варна, ул. Хан Крум № 8, а изложбата продължава до 23 ноември. Повече фотоси на творбите на Валери Ценов ще можете да видите в уеб страницата на галерията на www.largogallery.com. Откриването ще се организира при спазването на всички настоящи противоепидемични ограничения.

За художника:

Валери Ценов е роден на 27 октомври 1961 година Учи живопис в Националната Художествена Академия от 1983 до 1989 година в класа на проф. Борислав Стоев. Работи в региона на маслената живопис, акрила и акварела. Ценов е чест посетител във френските изложбени салони. За него френското списание за просвета “UNIVERS DES ARTS " написа: “...творец, застанал отвън общоприетото, който отхвърля да основава незадълбочено изкуство. Той пази изначалната роля на художника – да бъде дипломат, мост, свързващ световете, хората, концепциите, духовното и материалното... За тези, които могат да разшифроват неговата символика, картините му са същински книги на Живота.... ". От 1991 година до през днешния ден Валери Ценов има над 60 независими изложения в България, Германия, Съединени американски щати,  Швейцария, Франция, Испания и други Негови произведения са владеене на галерии и колекционери от съвсем целия свят. Носител е на наградата “Художник на десетилетието 2008 - 2018 на Арт Галерия Ларго “. Живее и работи в Пловдив.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР