Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече

...
Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече
Коментари Харесай

Синелибри 2022: Галавечери на културите, юбилеи и още изненади

Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри към този момент са ясни и тазгодишните галавечери на културите, които се чакат с неспокойствие от българската аудитория и представителите на съответните общности. Програмата планува елегантни галасъбития с публични министър председатели на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти.

Още на 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои по случай 60-ата годишнина от гибелта на Карен Бликсен . В рамките на събитието ще бъде показано ново издание на автобиографичния разказ „ “, донесъл международна популярност на авторката. Непосредствено по-късно ще се състои премиерна прожекция на биографичната драма „ Пактът “ на реж. Биле Аугуст , удостоена с голям брой оценки . Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът споделя за странното другарство сред бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ стихотворец. Събитието се осъществя в съдействие с Посолството на Дания в София и с присъединяване на доктор Надежда Михайлова, началник на магистърска стратегия „ Нордистика “ в Софийския университет.

В рамките на идната на 12 октомври идва Колъм Барейд, сценарист и режисьор на кино лентата „ Мълчаливото момиче “, тазгодишното предложение на Ирландия за премията „ Оскар “ . Драматичната кинотворба, основана по претекстове от книгата „ Foster ” на Клер Кийган, пожъна голям брой оценки, в т.ч Голямата премия на интернационалното жури в състезанието Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале. Празничната вечер на италианската просвета планува премиера на остроумната комедия дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат опция да се насладят на специфичен видеоразговор с един от основателите на кино лентата – Паоло Дженовезе, и с известния артист и публицист Фабио Воло. Събитието, планувано за 19 октомври, ще се осъществя взаимно с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт.

На 18 октомври, в границите на , публиката ще се срещне с очарователната Аманда Стерс – писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското държавно управление. Аманда е член на тазгодишното интернационално жури, което ще дефинира носителя на премия „ Синелибри “ за майсторска литературна акомодация за огромен екран. Представянето ще бъде последвано от публична премиера на кино лентата по книгата, който носи същото заглавие, „ “, и е режисиран от самата Аманда Стерс. Също на 18 октомври, от 19:00 ч. в Дома на киното, ще се състои с премиера на кино лентата „ Тонби “, проникновена и затрогваща акомодация на едноименния разказ на Кийоши Шигемацу . Събитието се осъществя в съдействие с Посолството на Япония в София в границите на 33-ти Дни на японската просвета в България. А на 25 октомври ще увенчаем празничната вечер на Испания с премиера на кино лентата „ - психически фина и въздействаща акомодация на едноименния разказ на Кристина Кампос. Събитието планува обществена полемика за трендовете в актуалното испанско кино.

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на огромния португалски стилист, занаятчия на притчата и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго . в кино „ Люмиер “ включва показване на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „ “, както и извънредна прожекция на едноименния филм. Ще бъде излъчен авторски танцов театър на португалската натрупа за актуален танц „ Евора “ , отдаден на писателя. По случай осмото издание на кино-литературния фестивал, което се организира под мотото „ Преоткритото време “, през октомври издателство „ Колибри “ възнамерява извънредна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги . Предстои да бъдат оповестени събитията за най-малките фенове, журито в състезанието за късометражен филм и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ”, Национален кино център, Фонд „ Култура “ на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Билети за фестивалните събития можете да закупите отсам:.

Официален уеб страница:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР