Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече

...
Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри вече
Коментари Харесай

Синелибри 2022: Галавечери на културите, юбилеи и още изненади

Броени дни преди старта на Международния кино-литературен фестивал Синелибри към този момент са ясни и тазгодишните галавечери на културите, които се чакат с неспокойствие от българската аудитория и представителите на съответните общности. Програмата планува елегантни галасъбития с публични министър председатели на книги и филми от Дания, Франция, Италия, Ирландия, Испания и Япония, подкрепени от съответните посолства и културни институти.

Още на 11 октомври от 18:00 ч. в Сити Марк Арт Център ще се състои галавечер на Дания по случай 60-ата годишнина от гибелта на Карен Бликсен. В рамките на събитието ще бъде показано ново издание на автобиографичния разказ „ Извън Африка ", донесъл международна популярност на авторката. Непосредствено по-късно ще се състои премиерна прожекция на биографичната драма „ Пактът " на реж. Биле Аугуст, удостоена с голям брой оценки. Копродукция на Дания, Белгия, Норвегия и Финландия, филмът споделя за странното другарство сред бележитата датска писателка и Торкилд Бьорнвиг, млад и обещаващ стихотворец. Събитието се осъществя в съдействие с Посолството на Дания в София и с присъединяване на доктор Надежда Михайлова, началник на магистърска стратегия „ Нордистика " в Софийския университет.

В рамките на идната галавечер на Ирландия на 12 октомври идва Колъм Барейд, сценарист и режисьор на кино лентата „ Мълчаливото момиче ", тазгодишното предложение на Ирландия за премията „ Оскар ". Драматичната кинотворба, основана по претекстове от книгата „ Foster " на Клер Кийган, пожъна голям брой оценки, в т.ч Голямата премия на интернационалното жури в състезанието Generation Kplus на Берлинале и Почетен диплом (Special Mention) от детското жури на Берлинале.

Празничната вечер на италианската просвета планува премиера на остроумната комедия „ За цялостен живот ", дело на режисьора Паоло Костела. Зрителите ще имат опция да се насладят на специфичен видеоразговор с един от основателите на кино лентата - Паоло Дженовезе, и с известния артист и публицист Фабио Воло. Събитието, планувано за 19 октомври, ще се осъществя взаимно с Посолството на Италия в София и Италианския културен институт.

На 18 октомври, в границите на френската галавечер, публиката ще се срещне с очарователната Аманда Стерс - писателка, киносценарист, драматург и режисьор, носителка на Ордена за изкуство и литература на френското държавно управление. Аманда е член на тазгодишното интернационално жури, което ще дефинира носителя на премия „ Синелибри " за майсторска литературна акомодация за огромен екран. Представянето ще бъде последвано от публична премиера на кино лентата по книгата, който носи същото заглавие, „ Обещания ", и е режисиран от самата Аманда Стерс.

Също на 18 октомври, от 19:00 ч. в Дома на киното, ще се състои галавечер на Япония с премиера на кино лентата „ Тонби ", проникновена и затрогваща акомодация на едноименния разказ на Кийоши Шигемацу. Събитието се осъществя в съдействие с Посолството на Япония в София в границите на 33-ти Дни на японската просвета в България. А на 25 октомври ще увенчаем празничната вечер на Испания с премиера на кино лентата „ Лимонов сладкиш с маково семе " - психически фина и въздействаща акомодация на едноименния разказ на Кристина Кампос. Събитието планува обществена полемика за трендовете в актуалното испанско кино.

Тази есен ще отбележим и 100-годишнината от рождението на огромния португалски стилист, занаятчия на притчата и Нобелов лауреат за литература Жозе Сарамаго. Събитието на 14 октомври в кино „ Люмиер " включва показване на творчеството му и на новото българско издание на романа шедьовър „ Слепота ", както и извънредна прожекция на едноименния филм. Ще бъде излъчен авторски танцов театър на португалската натрупа за актуален танц „ Евора ", отдаден на писателя. По случай осмото издание на кино-литературния фестивал, което се организира под мотото „ Преоткритото време ", през октомври издателство „ Колибри " възнамерява извънредна отстъпка от 30% за всички екранизирани книги. Предстои да бъдат оповестени събитията за най-малките фенове, журито в състезанието за късометражен филм и програмата на фестивала по градове.

Синелибри 2022 се осъществя с поддръжката на Столична стратегия „ Култура ", Национален кино център, Фонд „ Култура " на Община Варна, Община Пловдив, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, с изключителното партньорство на Vivacom и УниКредит Булбанк и в партньорство с NESCAFÉ® Dolce Gusto, Schweppes, Fashion Days, Storytel, CAJ, Avène, TatraTea и голям брой съидейници. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2022 година Проектът се осъществя с финансовата поддръжка на Национален фонд „ Култура " по стратегия „ Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР