Броени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО.

...
Броени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО.
Коментари Харесай

Откриват първия Летен университет на ЮНЕСКО в Карлово

Броени дни остават до началото на Летния университет на ЮНЕСКО. Това е интернационална самодейност на Регионалното бюро на ЮНЕСКО за Европа във Венеция /BRESCHE/, стартирала преди четири години, която цели да притегли и образова млади експерти от целия свят по тематиките, свързани с развиването на биосферните паркове. Тази година за първи път България ще бъде хазаин, а събитието ще се организира в южната и северната страна на един от най-новите биосферни паркове у нас " Централен Балкан “.

Летният университет на ЮНЕСКО, който ще се организира в биосферен прак „ Централен Балкан “ ще бъде публично открит в Карлово. Церемонията е на 22 юли от 9.00 часа в зала „ Васил Каравиванов “. Приветствия ще произнесат кметът на община Карлово Емил Кабаиванов, шефът на Дирекция „ Национална работа за отбрана на природата “ към Министерство на околната среда и водите Мирослав Калугеров, шефът на Национален парк „ Централен Балкан “ Генчо Илиев и почетния посетител от стратегия МАБ на ЮНЕСКО Джонатан Бейкър. На откриването са поканени и кметовете на всички общини в биосферния парк „ Централен Балкан “.

В продължение на една седмица, от 21 до 28 юли, България събира над 30 млади специалисти, докторанти и представители на локални общности, наоколо до биосферни паркове от три континента, определени измежду 125 кандидатури от целия свят. Участниците от Австрия, България, Гърция, Египет, Испания, Италия, Йордания, Кипър, Мексико, Северна Македония, Сърбия, Тунис, Украйна, Франция и Чили ще разискват бъдещето на биосферните паркове в България и по света благодарение на български и интернационалните лектори от Гърция, Италия и Испания.

Програмата съдържа теоретична, практична част и работа по групи и е разграничена на тематични дни.

Лятното биосферно премеждие ще включва още ботанически турове и визити на биологични ферми, екохотели, винарни, екопътеки, културни и естествени забележителности, проведени с дейното подпомагане на представители на локалния бизнес и локалната власт в региона на биосферен парк „ Централен Балкан “.

Участниците ще имат опция да опитат био джелато от Розино, да дегустират вино от разнообразни сортове в палат край Карлово, да се срещнат с производството на розово масло в региона на Павел баня, както и да сътворят свои керамични сувенири в работилницата по грънчарство в село Орешак край Троян. Шеф-готвачи от София ще претворят фамозното зелено сирене от Черни Вит във вкусни специалитети.

Освен локални обичаи и забележителности ще бъдат демонстрирани и голям брой положителни практики, а интернационалните специалисти от Италия ще показват сполучливи образци, свързани с биосферните паркове и гурме туризма.

Летният университет на ЮНЕСКО ще завърши с обществена заключителна сесия, на която ще бъдат систематизирани всички рекомендации и оферти за бъдещи планове и начинания както на локално, по този начин и на интернационално равнище. Тя ще се организира на 27 юли от 17 часа в Културния информативен център на Троян с присъединяване на кмета на община Троян Донка Михайлова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР