Броени часове, след като дългочаканата и много скъпа система за

...
Броени часове, след като дългочаканата и много скъпа система за
Коментари Харесай

Новата и скъпа тикет система на София вече дава дефекти

Броени часове, откакто дългочаканата и доста скъпа система за електронно таксуване на пасажерите в градския превоз в София проработи, лъснаха и първите проблеми с нея. Макар на думи новият потребителски уеб портал на Центъра за градска подвижност -, да предлага услугата „ Заяви нова електронна карта “ за приемане на абонаментните карти Sofia City Card, които ще заменят досегашните пластики, на процедура потребителите са принудени да чакат на дълги опашки пред офисите на ЦГМ и там да подават заявки на хартия. Затова сигнализира софиянец в обществените мрежи. „ Интегрираната система за градски превоз за милиони " работи ". Попълних онлайн заявление за карта, отивам да я взема - ми ние нямаме достъп. Попълнете тук формуляр. Влизам в профила си, тая карта я няма. И никой не знае къде е. Диктувах мейли, телефони, номер на карта. Шест телефонни диалога и най-после: отидете до бюрото да ви вкарат мейла. Ми аз съм го попълнил! Ми единственият вид е там служителката да го вкара. Т.е. цифровизация отвред. Иначе са общителни, само че най-после се развиках. Йорданке, оставка, незабавно! “, заяви за премеждията си жителят.

Освен това притежателите на настоящи карти за градския превоз няма да могат да получат Sofia City Card преди приключването на периода на годност на настоящия им превозен документ. Причината е, че новата билет система не разрешава прекачване на импулси от сегашните пластики към новите Sofia City Card.  Затова клиентът би трябвало да изчака да завърши интервалът на годност на настоящата му карта и тогава да отиде до някой от офисите на ЦГМ и да изиска подмяна на остарялата си пластика с новите устройства.

Както „ Сега “ писа, след 17 година очакване и при изхарчени над 90 млн. лева от вторник – 11 май, новата е-система за таксуване на пасажерите в градския превоз на София най-сетне влезе в приложимост. Както и при доста други планове на Столична община обаче, при старта се оказа, че билет система не е изцяло подготвена и не може да донесе на софиянци всички изгоди, поради която тя бе създена и които администрацията обещаваше. След старта й пасажерите в градския превоз към този момент би трябвало да могат да се самотаксуват с банкови кредитни и дебитни карти, както и през смарт телефони. Засега обаче такова таксуване е допустимо единствено в наземния превоз – рейсовете, трамваите и тролеите, до момента в който в метрото то занапред следва да се пусне в употреба. Всичко това се случва, макар че съгласно първичните обещания на кмета Йорданка Фандъкова е-системата трябваше да проработи най-късно на 1 януари 2021 година Впоследствие обаче от ЦГМ оповестиха, че отсрочва старта ѝ за май с разяснение, че към нея е пропуснато да се интегрира тръгналият през август м.г. трети лъч на софийското метро.

Все още Столична община няма отговор и на въпроса дали и по кое време ще се вкара друга цена за по-късите и по-дългите пътувания с градски превоз. Вариациите в таксуването са едно от най-големите преимущества на така наречен билет системи по света и се смятат за мощна мотивации повече хора да предпочетат градския превоз пред персоналните си коли за придвижване в града.

 

История

За въвеждане на билет система в Столична община се приказва и се вършат някакви стъпки още от 2003 година Действащият договор за построяването на билет системата бе подписан през декември 2018 година със период за осъществяване две години.   Съгласно споразумението столичани трябваше да платят 73.24 млн. лева на консорциума „ Си Ен Си София тикетинг систем “, в който влизат българските компании „ Компютърнет сървисиз “ и „ Тикси “ и турската „ Асис Електроникс “. Отделно от това " Си Ен Си София тикетинг систем “ ще получи и 5.85% от приходите от продадените билети и карти, само че не повече от 10 млн. лева

Сервизът на билет системата ще е 8 година, след което София ще би трябвало да подпише нов контракт с консорциума. Така общата цена на плана доближи през 2018 година 83.24 млн. лева без Данък добавена стойност. През предходната година обаче София се ангажира да заплати още към 2 млн. без Данък добавена стойност за, както към този момент стана дума, консолидираното на новия трети диаметър на софийското метро. А през 2003 година, когато за пръв път се разбра, че София счита да вкарва такава система, прогнозната цена бе към 9 млн. лева, или към 10 пъти по-ниска. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР