Британското правителството няма да търси удължаване на процеса на развод“Главният

...
Британското правителството няма да търси удължаване на процеса на развод“Главният
Коментари Харесай

Отхвърлената сделка за Брекзит все още е „най-добрият компромис“

Британското държавното управление няма да търси удължение на „ процеса на бракоразвод “


Главният договарящ на Европейски Съюз, Мишел Барние прикани английския парламент бързо да дефинира “много ясно ” какво желае от едно ново съглашение за излизане от Европейски Съюз, само че настоя, че договорката, отхвърлена при гласуването, остава “най-добрият компромис ”, който Брюксел може да предложи.

В първото си обществено изявление, откакто английските депутати нанесоха историческо проваляне на проекта на Тереза Мей, основният договарящ на Европейски Съюз изрази паника, че отхвърлянето не дава индикация за това какво желае Англия, или по какъв начин могат да продължат договарянията.

“Този избор не е ясна демонстрация на позитивно болшинство, дефиниращо различен план ”, сподели Барние пред евродепутатите в Страсбург. “От английското държавно управление зависи да оцени резултата и да уточни по какъв начин да подходим нататък. ”

Междувременно фокусът в Лондон се пренасочи към това дали в този момент Мей ще опита да отсрочи датата на овакантяване, планувана за 29 март, с цел да завоюва време за създаване на ново съглашение с Барние.

Финансовият министър Филип Хамънд загатна в конферентен диалог с бизнес водачи във вторник вечерта, че държавното управление може да бъде отворено за удължение на процеса по член 50, с цел да откри междупартиен консенсус. Но в сряда заран Андреа Лийдсъм, водач на Камарата на общините, изключи сходно закъснение.

“Ясно е, че няма да забавяме използването на член 50 и няма да го отменяме ”, сподели госпожа Лийдсъм пред БиБиСи. “Това, което би трябвало да създадем, е да намерим метод договорката (на госпожа Мей) или част от нея, или друга различна договорка, която може да бъде контрактувана, да бъде сложена пред Европейския съюз. ”

Има от ден на ден свидетелства, че водачите на Европейски Съюз ще бъдат отворени за отсрочване. Петер Алтмайер, авторитетен министър в немското държавно управление, съобщи, че въпреки от госпожа Мей да зависи дали ще изиска удължение на процедурата по член 50, на сходен ход ще бъде отделено съществено внимание.

“Ако Народното събрание се нуждае от повече време, това е нещо, което би трябвало да бъде прегледано от Европейския съвет, и аз персонално бих го приел като рационално искане, ” сподели господин Алтмайер пред БиБиСи.

Но рамките на едно ревизирано съглашение остават неразбираеми. Голяма част от опозицията в Уестминстър подчертава върху по този начин наречения защитен механизъм в договорката за Брекзит на Мей, който би вкарала Англия в митнически съюз с Европейски Съюз с цел да се избегне твърда граница с Ирландия, в случай че не бъде реализирано двустранно комерсиално съглашение.
Но Барние предизвести, че не може да има промени по съществуващите, правно обвързващи договорености за защитния механизъм, които се преглеждат от евроскептичните депутати като “капан ”, целящ да обвърже Англия с митническите правила на Европейски Съюз.

“Предпазният механизъм би трябвало да си остане подобен – благонадежден защитен механизъм, ” бяха неговите думи.
Само 10 седмици преди плануваната дата за излизане, Барние съобщи, че Брюксел ще остане “кристално явен ”, в своето предпочитание да няма Брекзит без договорка и прикани Обединеното кралство да обмисли по-тесни връзки с Европейски Съюз като опция.

“Ако Англия реши да измести алените си линии в бъдеще, да направи по-амбициозен избор и да отиде оттатък едно просто съглашение за свободна търговия, Европейски Съюз ще бъде неотложно подготвен да поддържа сходно развиване и да даде удобен отговор ”, сподели той.

Ги Верхофстад, основният договарящ на Екологичен потенциал за Брекзит, прикани всички съперници на Мей – в това число поддръжниците на Брекзит, Лейбъристката партия и северноирландската ДЮП – да “напуснат траншеите ” и да намерят междупартиен консенсус за нов път напред.

Според Роберто Гуалтиери, италиански лявоцентристки евродепутат, чиято група е в съюз с лейбъристите, един важен избор може да отвори пътя за втори референдум. “Може би в този момент е моментът хората да си кажат думата с нови избори или нов референдум ”, съобщи той.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР