Британското правителство заяви, че е предложило на Франция съвместни полицейски ...

Британското правителство заяви, че е предложило на Франция съвместни полицейски

Лондон предложи на Париж съвместни патрули

Британското държавно управление съобщи, че е предложило на Франция взаимни полицейски екипи да патрулират по френското крайбрежие на Ламанша след гибелта на 27 мигранти при корабокрушение, съобщи Франс прес, заяви Българска телеграфна агенция.

По-рано представител на английския министър председател Борис Джонсън сподели, че той се е договорил с френския държавен глава Еманюел Макрон в телефонен диалог нощес незабавно да усилят общите старания за попречване на опасните опити на мигранти да прекосят Ламанша, с цел да стигнат до Англия. Според Том Пърсглоув, английския държавен секретар по миграционните казуси, министър-ръководителят е повторил в тази връзка предложение, отхвърлено по-рано от Париж по съображения, обвързвани с френския суверенитет-да се провеждат френско-английски патрули по френското крайбрежие, които да попречват мигрантите да поемат на път през пролива.

" Наистина се надявам французите отначало да обмислят това предложение ", съобщи той пред Би Би Си. Двайсет и седем души се удавиха през вчерашния ден в Ламанша след преобръщането на лодката, с която считали да се доберат до английския бряг. По данни на френското вътрешно министерство двама души са били избавени. Ден след нещастието английският таблоид " Сън " разгласява на първа страница фотография на патрул от френската полиция, който съгласно списанието оставил мигранти да отплават с надуваема лодка, без да предприеме каквото и да било.

" Не е ли време да се бием с общи старания против трафикантите? " запита френският народен представител Брюно Бонел от партията " Република, напред! " на държавния глава Еманюел Макрон. От 30 000 души, пробвали се да прекосят Ламанша, 60 на 100 са били задържани, което е незадоволително, съобщи той пред телевизия " Скай нюз ". Но " това се случва нощем на малки плажове. Нека бъдем реалисти, полицията не може да участва на всички места ", добави политикът. Макрон съобщи в диалога с Джонсън, че " чака британците да сътрудничат напълно, въздържайки се от това да употребяват една трагична обстановка като инструмент за реализиране на политически цели ", уточни през днешния ден Елисейският замък. " Президентът на Републиката настоя, че е належащо да се работи с достолепие, почитание и в дух на ефикасно съдействие, засягащо живота на хора ", се споделя в известието от Париж. Днес въпросът ще бъде разискван от френския и английския министър на вътрешните работи, добавя канцеларията на Макрон.

Източник: fakti.bg