Британското правителство смяташе, че след като си отидат източноевропейците, фирмите

...
Британското правителство смяташе, че след като си отидат източноевропейците, фирмите
Коментари Харесай

Великобритания: Какво очакваха от Брекзит, а какво излезе


Британското държавно управление смяташе, че откакто си отидат източноевропейците, компаниите ще назначават най-вече британци и то с много по-високи заплати. Но от растеж на заплатите няма и диря. Няма и работна ръка.

Британски откриватели на трудовия пазар считат, че точно е една от аргументите за сега. „ Тъкмо отнетата независимост на напредване основава част от проблемите в доста браншове на английския трудов пазар “, споделя Крис Форд от Университета в Лийдс. Той и негови сътрудници от Университета в Оксфорд са изследвали последствията от Брекзит.
Редакцията предлага
Това обаче не е единствената причина за проблемите. Други такива са пандемията, по време на която доста служащи и чиновници се пенсионираха предварително. Има и някои характерни за обособените сектори проблеми, като да вземем за пример неналичието на водачи на камиони. Този дефицит докара през предходната година до.

Остри проблеми в гастрономията

Особено в региона на гастрономията и логистиката английските компании доста разчитаха на работна ръка от Европейски Съюз и в този момент те имат съществени проблеми с личния състав, се споделя в проучването. Броят на банкрутиралите заведения за хранене във Англия през предходната година се е нараснал с цели 64 %, оповестява одиторската компания UHY Hacker Young.

Най-силно наранени от неналичието на работна ръка от Европейски Съюз са по-малките заведения за хранене, които просто не съумяват да назначат задоволително служащи, с цел да работят на облага, споделя Питър Кубик от UHY.

Сложна процедура по издаването на визи

С Брекзит настъпи краят на свободното напредване на към Англия. Сега за това са нужни скъпи визи, които работодателите би трябвало да обезпечават, а процесът е муден и сложен.

След излизането на Англия от Европейски Съюз, страната либерализира разпоредбите за банкет на чужденци от страни отвън Европейски Съюз, само че за тези от Общността беше въведен визов лежим. Преди Брекзита европейците можеха да работят свободно във всяка специалност на Острова, напомнят създателите на проучването. „ В резултат на това непривлекателните специалности с ниско възнаграждение, които преди разчитаха главно на служащи от Европейски Съюз, в този момент имат компликация да си набират визи за фрагментите – с някои дребни изключения, като сезонни служащи, да вземем за пример.

Намалена продуктивност, замръзнали заплати

Британското държавно управление искаше да има „ стопанска система за квалифицирана работна ръка с високо възнаграждение на труда “. В сходство с това беше планувано английските работодатели да назначават най-вече локална работна ръка, която да получава по-високи заплати.

Дотук обаче не се виждат никакви признаци за някакво по-сериозно повишение на заплатите след Брекзит, заключават създателите на проучването. Работодателите, които преди са били мощно подвластни от работна ръка от Европейски Съюз, в този момент в действителност са се нагодили към новите условия – като създават по-малко продукция или са въвели по-голяма автоматизация. Някои действия, както да вземем за пример в селското стопанство, са поети още веднъж от чужденци, само че към този момент не от европейски жители. За доста предприятия обаче това не е по-доброто решение.

Централната банка чака над 13 % инфлация

Високите цени на силата и влошената международна обстановка в допълнение въздействат на английската стопанска система, която напролет означи лек спад – от април до юни Брутният вътрешен продукт е намалял с 0,1 %. Централната банка чака до края на годината стопанската система да изпадне в криза, която евентуално ще се задържи през цялата последваща година. Това би била и най-дългата фаза на стопански спад във Англия от Световната финансова рецесия насам.

Експлодиралите енергийни разноски и проблемите с доставките покачиха потребителските цени във Англия в последно време с 9,4 %, а Централната банка чака до края на годината да надвиши 13 %. Срещу това тя предприе необикновена мярка – подвигна главния лихвен % с половин пункт – до 1,75 %.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Когато ги няма българите и румънците
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР