Британско-австралийският минен гигант Рио Тинто днес се извини за изгубването

...
Британско-австралийският минен гигант Рио Тинто днес се извини за изгубването
Коментари Харесай

Издирват радиоактивна капсула в Австралия

Британско-австралийският минен колос " Рио Тинто " през днешния ден се извини за изгубването на дребна радиоактивна капсула, за която се счита, че е паднала от камион и което провокира радиационна паника в някои елементи на обширния щат Западна Австралия, съобщи Ройтерс.
Прочетете още
Не е ясно от какъв брой време липсва радиоактивната капсула, част от апарат, употребен за премерване на плътността на суровината в желязна руда.

Уредът е бил взет от профилиран реализатор от мината на " Рио Тинто “ в Гудай-Дари на 12 януари. Когато е бил разопакован на 25 януари, измервателният апарат е открит строшен, липсвал един от четирите монтажни болта, а винтовете на уреда също са изчезнали.

Властите подозират, че вибрациите на камиона са предизвикали разхлабване на  болта и радиоактивната капсула е изпаднала от уреда в опаковката и по-късно от междина в камиона.

Сега управляващите са изправени пред нелеката задача да я търсят по продължение на 1400-километровия път на камиона от Нюман, дребен град в отдалечения район на  Кимбърли, до складова база в североизточните покрайнини на Пърт.

Сребърната капсула, с диаметър 6 мм и дължина 8 мм, съдържа цезий-137, който излъчва радиация.

Властите предложиха на хората да останат най-малко на пет метра от капсулата, в случай че се натъкнат на нея, защото по-близкия допир до нея може да аргументи радиационни изгаряния или лъчева болест, макар че прибавят, че рискът за това е относително невисок.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР