Британският вестник "Гардиън” публикува статия за 53-годишния Сафет Халил от

...
Британският вестник "Гардиън” публикува статия за 53-годишния Сафет Халил от
Коментари Харесай

Гардиън разказва как българите спасяват щъркели

Британският вестник "Гардиън” разгласява публикация за 53-годишния Сафет Халил от село Зарица, който приюти бедстващи щъркели, с цел да ги избави от студа.
Какво би направил в случай че откриеш мръзнещи, покрити с лед щъркели в снежното поле? В България хората ги прибират в домовете си, написа в публикацията на в. "Гардиън ".

Рязкото захлаждане в страната приземи стотици мигриращи птици, покривайки крилата им с лед, продължава английската медия.

"Намерих пет замръзнали щъркела край пътя до селото ", споделя 53-годишният Сафет Халил от село Зарица, покрай град Дулово.
"Взех ги вкъщи, възпламених печката, с цел да ги затопля и им дадох риба. "

Халил, който работи по поддръжката на пътищата, провокира вълна от поддръжка в обществените медии, а в други в региона последваха образеца му, като над 40 птици бяха предпазени в домовете на хората, в гаражите или в хамбарите им.

Експерти настояват, че замръзналите крила на птиците са ги принудили да прекарат нощта на земята, вместо да се катерят на дървета, както нормално.

"За първи път виждаме толкоз доста щъркели в неволя в България ", сподели Христина Клисурова от Центъра за рехабилитация на дивата природа Зелени Балкани в Стара Загора, също представена от "Гардиън ".

Междувременно стана ясно, че десетки щъркели бедстват в Община Айтос, а локалната администрация провежда избавителна акция.

Около 20 птици са видяни до пътя сред гр. Айтос и село Караново. От общината се обърнаха с зов към доброволци, които биха желали да вземат участие в улавянето на щъркелите. Това е сложната част в акцията, защото и местността е заблатена и мъчно налична.

В прилежаща Румъния сдружението по орнитология разгласява препоръки по какъв начин хората могат да оказват помощ на потърпевши щъркели. Закъснялата зима в Източна Европа предизвиква проблеми на птиците на доста места.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР