Британският търговски параход SS Mesaba изпраща предупредително радиосъобщение до Титаник

...
Британският търговски параход SS Mesaba изпраща предупредително радиосъобщение до Титаник
Коментари Харесай

Откриха останките на SS Mesaba, опитал да спаси Титаник“

Британският търговски параход SS Mesaba изпраща предупредително радиосъобщение до " Титаник " на 14 април 1912 година, до момента в който прекосява Атлантическия океан. Предупреждението към считания за непотопяем океански лайнер обаче остава неусетно, защото не доближава до капитанския мостик.

По-късно същата нощ през 1912 година " Титаник " се удря в айсберг и потъва, вследствие на което умират 1500 души, а нещастието се трансформира в най-известното корабокрушение в света.

Mesaba продължава да действа като търговски транспортен съд до потопяването си през 1918 година, когато е торпилиран от немска подводница. Загиват 20 души, в това число командирът на кораба.

Точното местонахождение на кораба остава незнайно повече от век, само че в този момент учените са разкрили останките от кораба благодарение на многолъчев сонар, оповестява CNN.

Новата технология употребява звукови талази, с цел да картографира морското дъно толкоз в детайли, че на сонарните изображения може да се видят останките, което разрешава на откривателите от университетите Бангор в Обединеното кралство за първи път да разпознават потъналия транспортен съд в Ирландско море.

Майкъл Робъртс, морски геолог от университета Бангор в Уелс, управлява сонарните изследвания в Училището по океански науки към университета.

От няколко години той работи със бранша на морските възобновими енергийни източници, с цел да изследва въздействието на океана върху инфраструктурата за произвеждане на сила. Корабокрушенията се оказват скъп източник на информация в тази област.

" Знаехме, че има доста корабокрушения в Ирландско море ", сподели Робъртс пред CNN, като прибавя, че те могат да дават " потребни сведения за това какво се случва, когато нещата отиват на морското дъно ".

Но едвам когато Робъртс стартира да работи с Инес Маккартни, морски археолог и теоретичен помощник в университета в Бангор, " частите от пъзела " стартират да се подреждат.

Екипът от откриватели стартира да навлиза все по-дълбоко в неразгаданите мистерии, с цел да " разгадае техните истории ".

" Преди това можехме да се гмуркаме на няколко места годишно, с цел да идентифицираме образно потънали кораби. Уникалните сонарни благоприятни условия на особено издигнатия за задачата проучвателен транспортен съд Prince Madog им разрешават да разработят относително на ниска цена средство за проучване на потъналите кораби.

" Промяна на разпоредбите " за морската археология

Prince Madog открива общо 273 потънали кораба, лежащи на повърхност от 19 425 квадратни километра в Ирландско море - територия с размерите на Словения.

Много от новооткритите потънали кораби, в това число Mesaba, са били неправилно разпознати в предишното, настояват откривателите. Маккартни разказва техниката на многолъчевия сонар като " изменяща разпоредбите на играта " за морската археология, позволявайки на историците да употребяват данните, които тя дава, с цел да запълнят пропуските в познанията си.

Технологията на Prince Madog има капацитета да бъде извънредно ефикасна за морските археолози и да разкрие историите на всички тези изгубени кораби. " Но тя дава опция да бъдат разбрано по-добре и по какъв начин обектите на морското дъно взаимодействат с физическите и биологичните процеси, което от своя страна може да ни помогне да подкрепим развиването и растежа на морския енергиен бранш ", заключават учените.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР