Британският производител на спортни коли McLaren започва надпревара с автокрадците,

...
Британският производител на спортни коли McLaren започва надпревара с автокрадците,
Коментари Харесай

Престъпниците вече могат да крадат суперколи за секунди

Британският производител на спортни коли McLaren стартира конкуренция с автокрадците, защото откриватели настояват, че са разкрили дупка в системите за сигурност, които пазят суперавтомобилите на компанията.

Учените от Университета в Льовен, Белгия се чака тази седмица да опишат в детайли по какъв начин могат да бъдат хакнати безжичните ключове за McLaren и други производители на коли от висок клас, написа английският Telegraph.

В рамките на така наречен " реле офанзиви " нарушителите излъгват въпросните ключове, провокирайки ги да изпратят специфичен код за сигурност, който те открадват. Въпросният код след това се предава на автомобила, което разрешава да бъде отключен и моторът му да бъде разпален.

 10-те най-мощни и бързи суперколи на Автосалона в Женева
10-те най-мощни и бързи суперколи на Автосалона в Женева

Впечатляващи достижения на автомобилната промишленост

Този способ обаче може да се употребява единствено един път, т.е. колите не могат да бъдат отключени или запалени още веднъж.

Слабото място разрешава безжично да се открадне и декодира логаритъма, който генерира кодовете за сигурност за коли. След като ги декодира, те могат да бъдат употребявани за основаване на съвършени копия на ключовете, които да се употребяват неведнъж.

Автокрадците могат бързо да сканират и декодират логаритъма на всеки ключ в радиус от 10 метра. Ако са на отдалеченост от 100 метра, декодирането лишава към 100 дни. Ако дистанцията е малко, реле офанзивите могат да бъдат осъществени за секунди.

 6 суперколи от Автосалона в Женева, които би трябвало да видите (ГАЛЕРИЯ)
6 суперколи от Автосалона в Женева, които би трябвало да видите (ГАЛЕРИЯ)

Вижте ги

Оборудването, належащо за основаване на копия на ключовете, се продава в интернет. Въпреки че са нужни профилирани знания, с цел да се употребява, от ден на ден хора научават за тази уязвимост, което евентуално ще докара до повече сходни опити за обири.

Изследователят Томер Ашур афишира откритието си в края на август, с думите, че " всичко е игра и развлечение, до момента в който някой употребява слабостта в криптирането, с цел да си обезпечи кола за 100 000 евро ".

Ашур, описващ себе си като човек, който " разучава системите, а след това ги разрушава " и сътрудниците му се чака да разгласяват детайлности за слабостта в академична книга. Те към този момент са се свързали със засегнатите автомобилни компании, както и с производителите на ключове, с цел да ги предупредят за откритието си.

 McLaren направи за клиент две супер коли в единствен образец
McLaren направи за клиент две супер коли в единствен образец

Те са с неповторим външен тип и интериор и по-мощен мотор

" Открихме накърнимост на сигурността в пасивната система за влизане и пускане без ключ, употребена в някои висококачествени коли. Уязвимостта ни разрешава да клонираме ключ за кола за няколко секунди ", споделя откривателят Ленерт Вутерс, експерт в безжичните системи за сигурност в Университета в Льовен.

От McLaren оповестиха, че са известени за опасността и са се свързали с 16 000 свои клиенти, с цел да ги предупредят за заплахата. Всеки от въпросните спортни суперавтомобили коства над 150 000 паунда (200 000 долара).

Макар да твърди, че нито една от колите й в никакъв случай не е крадена, компанията приема опасността съществено и ще раздаде на клиентите си специфични защитни пликове, в които да съхраняват ключовете си, с цел да не бъдат сканирани.

" Макар да не е потвърдено, че този евентуален способ оказва въздействие върху нашите коли и се смята за невисок риск, плюс това, че нямаме никаква информация за откраднато от McLaren транспортно средство по този или различен способ, все пак ние одобряваме извънредно съществено сигурността на колите ни и паниките на клиентите ни ", съобщи представител на английския автопроизводител.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР