Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в

...
Британският премиер Тереза Мей изложи пред лидерите на Евросъюза в
Коментари Харесай

Лондон с малък жест към някои граждани на ЕС след Брекзит

Британският министър председател Тереза Мей изложи пред водачите на Евросъюза в Брюксел предлагането си за европейските жителите в страната й, откакто тя напусне общността, съобщи бТВ. Гражданите, живели 5 години на Острова, ще получат статут на " уседналост ". Той ще им подсигурява правото да останат в Обединеното кралство и да се употребяват със задравни, просветителни и други преимущества след Брекзит.

Не е ясна обаче началната дата на 5-годишния период. В подмяна Лондон ще изиска същите права за своите жители в Европейски Съюз.

Германският канцлер Ангела Меркел се изрече внимателно за предлагането на английския министър председател Тереза Мей за правата на жителите на Европейски Съюз след Брекзит, заяви по-късно Франс прес, представена от Фокус. Меркел съобщи, че това е " положително начало, само че е належащо да се направи още ".

По-рано ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск акцентира, че " медицинските и финансовите права на жителите на Европейски Съюз във Англия след Брекзит би трябвало да бъдат обезпечени ".

Противоречията са по отношение на решението на Обединеното кралство, че юридическите проблеми се вземат решение от английските правосъдни управляващи, а не от Европейския съд в Люксембург.

Ролята на Европейския съд е да подсигурява, че правото на Европейски Съюз се пояснява и ползва по идентичен метод във всички страни-членки, като позволява правни разногласия сред институции на Европейски Съюз и националните държавни управления.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР