Британският премиер Борис Джонсън се сблъска с критики, след като

...
Британският премиер Борис Джонсън се сблъска с критики, след като
Коментари Харесай

Борис Джонсън под обстрел заради коледно парти по време на локдаун

Британският министър председател Борис Джонсън се сблъска с рецензии, откакто се появи видео, на което се вижда по какъв начин негови чиновници се смеят и се майтапят за това по какъв начин да обяснят събиране на " Даунинг стрийт " по време на локдаун поради COVID-19 предходната Коледа, когато сходни празненства бяха неразрешени, съобщи " Ройтерс ".

Джонсън и негови министри неведнъж отричаха каквито и да било правила да са били нарушени от събирания в края на 2020 година, макар че вестник " Дейли Мирър " написа, че Джонсън е приказвал на празненство и че екипът му е имал събиране от към 40 до 50 души, щедро полято с вино.

Но във видео, излъчено от ITV, Алегра Стратън, която тогава беше прессекретар на Джонсън, беше показана на подготовка на " Даунинг стрийт " през 2020 година за ежедневна конференция, смеейки се и шегувайки се за събирането.

Скандалът се случва, до момента в който държавното управление обмисля дали да наложи нови ограничавания на обществеността, с цел да се опита да ограничи новия вид на ковид " Омикрон ".

Той следва поредност от кавги, които накараха опозиционни политици да обвинят държавното управление на Джонсън в шуробаджанащина и корупция и в държане, като че ли разпоредбите не не се отнасят за него.

Във видеото консултант на Джонсън пита Стратън: " Току-що видях информации в " Туитър ", че е имало коледно празненство на " Даунинг стрийт " в петък вечер - признавате ли тези информации? "

Стратън, застанала пред английски флагове на публична естрада на " Даунинг стрийт ", се кикоти и споделя: " Прибрах се у дома ". След това тя се смее и се усмихва.

" Чакай. Чакай. Хм. Ъъъ. " Изглежда, че губи подарък слово и подвига взор.

Британските вестници са всеобщо сериозни.

" Отвратителна смешка ", гласи заглавието по продължение на цялата страница на в. " Дейли Мейл ", най-продаваният английски вестник. " Партийни клоуни на Даунинг стрийт ", написа " Метро ". " Гардиън " показва: " Премиерът, упрекнат в неистина, откакто екип на " Даунинг стрийт " сниман да се майтапи за празненство ".

Депутатът от Консервативната партия Роджър Гейл сподели, че в случай че Камарата на общините (долната камара на английския парламент) е била съзнателно подведена за празненството, това би означавало, че Джонсън би трябвало да подаде оставка.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Кийр Стармър настоя, че видеото е засегнатост за тези, които са спазвали локдаун разпоредбите, когато това означаваше да са разграничени от фамилиите си на Коледа.

" Те имаха право да чакат, че държавното управление е правело същото. Да лъжеш и да се смееш на тези неистини е срамно ", посочи Стармър в изказване, като добави: " Премиерът в този момент би трябвало да се обясни и да се извини. "

Иън Блекфорд от Шотландската национална партия, втората по величина опозиционна партия в Народното събрание, прикани Джонсън да подаде оставка.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР