Британският премиер Борис Джонсън понижи външния си министър Доминик Рааб

Британският премиер Борис Джонсън понижи външния си министър Доминик Рааб ...

Борис Джонсън понижи външния министър в голям ремонт на правителството


Британският премиер Борис Джонсън понижи външния си министър Доминик Рааб в голям ремонт на правителството, отстранявайки по-критикуваните си колеги, за да рефокусира правителството към повишаване на жизнения стандарт след COVID-19, предаде "Ройтерс".

След месеци критики към няколко от най-важните членове на екипа му за грешки и гафове, Джонсън най-накрая започна процес, който някои казват, че е искал да извърши много седмици по-рано, за да направи промените, които смята, че са му необходими, за да продължи с дневния си ред за "изравняване".

Джонсън постави като приоритет справянето с регионалното неравенство, част от дневния ред, определен през 2019 г., когато спечели най-голямото парламентарно мнозинство на Консервативната партия след Маргарет Тачър, но което беше засенчено от COVID-19 пандемията.

"Знаем, че обществеността също иска да изпълним техните приоритети и затова премиерът иска да гарантира, че имаме подходящ екип за това", коментира говорителят на Джонсън пред репортери.

Източник в кабинета на Джонсън заяви, че британският премиер ще назначава министри "с акцент върху обединяването и изравняването на цялата страна".

Рааб, койтосе сблъска спризиви за оставка, откактоотиде на почивка в Крит,докатоталибаните настъпваха в афганистанската столица Кабул, загуби една от така наречените големи държавни служби във външното министерство, за да стане министър на правосъдието.

За да смекчи удара, Рааб беше назначен и за вицепремиер, роля, която той играеше с всичко друго, освен с име, когато се намеси да ръководи правителството, когато Джонсън се бореше за живота си в болница с COVID миналата година.

Лиз Трус беше повишена от министър на търговията до първи дипломат, като стана едва втората жена, заемаща позицията във Великобритания.

Майкъл Гоув, смятан за ключов играч в правителството на Джонсън, беше преместен в жилището от позицията си в кабинета на кабинета, отдел в центъра на правителството, който управлява прилагането на политиката.

Ходът на Рааб и Гоув последва уволнението на трима други: Гавин Уилямсън като министър на образованието, Робърт Бъкланд като министър на правосъдието и Робърт Джерик като министър на жилищата.

Може би уволнението на Бъкланд беше най -изненадващото. За разлика от другите, той не беше направил никакви пропуски или беше критикуван за вземането на решения, но трябваше да бъде преместен, за да направи път на Рааб.

Провалът на Уилямсън беше широко очакван, след като той беше критикуван за справянето със затварянето на училищата и изпитите по време на пандемията COVID и за объркването на двама чернокожи спортисти.

Джерик беше подложен на огън заради ролята му в разработка за един милиард паунда, предложена от дарител на Консервативната партия.

Слуховете за смяна и които може да са на път за излизане или излизане, се въртят от седмици.

Някои от неговата партия бяха предположили, че заплахата от смяна е помогнала да се гарантира, че плановете на Джонсън за повишаване на данъците за справяне с кризата в здравеопазването и социалните грижи получиха подкрепата на партията, след като тя беше широко критикувана, че е нанесла най -големи вреди на най -нискодоходните.

Критиците обвиниха Джонсън, че е избрал в сряда да засенчи планираното гласуване на опозиционната Лейбъристка партия в парламента относно решението на правителството да отмени допълнителна подкрепа за семейства с ниски доходи.

Но някои консервативни законодатели казаха, че това е било просто отдавна. Един депутат, говорещ при условие на анонимност, описа кабинета като лодка, която беше "ужасно инкрустирана с платна".

Източник: news.bg