Британският музикант и вокал на легендарната група „Лед Цепелин” Робърт

...
Британският музикант и вокал на легендарната група „Лед Цепелин” Робърт
Коментари Харесай

Робърт Плант на 70

Британският музикант и вокал на именитата група „ Лед Цепелин” Робърт Плант навършва през днешния ден 70 години.

Робърт Плант е роден на 20 август 1948 година в Уест Бромидж, Стафордшир, в фамилията на строителен инженер. По майчина линия той има цигански корени. От дете се увлича от рокендрола, като негови кумира са Елвис Пресли и блус артистите Уили Диксън и Робърт Джонсън.

На 16 години Робърт Плант отхвърля да учи стопанска система и бяга от вкъщи си. Той пее с локални групи, само че се устоя с физически труд. През 1968 година го чува Джими Пейдж, който търси вокал за новата си група. Двамата се оказват с идентичен музикален усет. Плант предлага да включат в групата и барабаниста Джон Бонам. Така се образува "Лед Цепелин ". Първият ѝ концерт е на 25 октомври 1968 година

За няколко години „ Лед Цепелин” става една от най-значимите групи. Решаващо за това е творчеството на Плант, който е създател на песни с мистичин текстове. Негови са „ Ramble On”, „ The Battle of Evermore”, „ Misty Mountain Hop”, които са повлияни от романите на Толкин. Негов е текстът към най-популярната ария на бандата „ Stairway to Heaven”.

„ Лед Цепелин” са най-популярни в средата на 70-те години на предишния век. През декември 1980 година обаче, след гибелта на Джон Бонам, музикантите се разделят.

„ Лед Цепелин” записват неиздадени до момента песни за 50-ата си годишнина

Тиражът на албумите им надвишава 300 милиона. Групата е печелила доста влиятелни награди, в това число и пет „ Грами”. През 1995 година „ Лед Цепелин” е въведена в Залата на славата на рокендрола.

Източник: Monitor
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР