Британският министър на външните работи Джереми Хънт разговаря по телефона

...
Британският министър на външните работи Джереми Хънт разговаря по телефона
Коментари Харесай

Лондон, Берлин и Париж настояха за свободно преминаване през Ормузкия пролив

Британският министър на външните работи Джереми Хънт беседва по телефона с немския си сътрудник Хайко Маас и с френския външен министър Жан-Ив ле Дриан.

Тримата са разискали обстановката със задържането на английския танкер " Stena Impero " от Иран, заяви министерството на външните работи на Англия.

Корабът беше арестуван на 19 юли в Ормузкия проток от така наречен Корпус на стражите на иранската гражданска война.

Тримата министри са единомислещи, че правото на свободно директно прекосяване през пролива е изключително значим приоритет за европейските страни.
 НАТО: Иран да пусне двата танкера
НАТО: Иран да пусне двата танкера

Задържането на корабите било в нарушаване на интернационалното право

Първите дипломати на Англия, Германия и Франция считат, че би трябвало да се избегне по-нататъшна ескалаци я на спора в Ормузкия проток.

По-рано иранската страна упрекна " Stena Impero " в контрабанда на нефт. Лондон предизвести Техеран, че задържането на кораба ще има съществени последствия. Министър Хънт посочи, че не става дума за военна интервенция, а за дипломатически метод при търсенето на излаз от обстановката.

По-рано край Гибралтар беше арестуван ирански танкер, пренасящ 2,1 млн. барела лек недопечен нефт за Сирия, в нарушаване на интернационалните наказания против Дамаск. В задържането му участваха английски морски пехотинци.Иранският водач аятолах Али Хаменей разгласи, че страната му ще отмъсти за задържането на иранския танкер ,
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР