Британският крал Чарлз Трети произнесе днес на безупречен френски реч

...
Британският крал Чарлз Трети произнесе днес на безупречен френски реч
Коментари Харесай

Чарлз: Лондон винаги ще бъде един от най-близките съюзници на Париж

Британският крал Чарлз Трети произнесе през днешния ден на безукорен френски тирада пред френския Сенат, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Агенциите означават, че депутатите от горната камара на френския парламент са го приветствали на крайници.

В речта си Чарлз Трети засегна тематиките за климата и войната в Украйна. Британският крал, прочут със мощните си екологични убеждения, предложи Франция и Англия да се ангажират с едно " Разбирателство за устойчивостта ", за по-ефективна взаимна реакция на " световната изключителна обстановка, обвързвана с климата и биоразнообразието ". В отпратка към " Сърдечното съгласие ", подписано от двете страни през 1904 година, с цел да изгладят доста огромните си по това време разлики, той уточни " образеца на предишното ", с цел да " посрещнем големите провокации пред света към нас ".

Чарлз Трети произнесе речта си, откакто английският министър председател Риши Сунак разгласи през вчерашния ден, че отсрочва редица основни ограничения в климатичната политика на страната. Тази стъпка беше посрещната с отрицание в икономическите среди и даже измежду ръководещите консерватори, отбелязва Агенция Франс Прес.

Крал Чарлз Трети пое пред френските депутати ангажимент да " направи всичко по силите си, с цел да укрепи жизненоважните връзки сред Англия и Франция ". Лондон постоянно ще бъде един от най-близките съдружници на  Париж и " дружно нашият капацитет е безграничен ", акцентира той.

Британският монарх означи и " непоколебимата решителност " на двете страни да видят " триумфа на Украйна ".

Кралят добави, че след гибелта на майка му, кралица Елизабет Втора, той и фамилията му са били трогнати от деянията на респект към нея в цяла Франция.

Депутатите приветстваха крал Чарлз Трети в продължение на над 90 секунди след края на речта му.

И двете страни се надяват тридневното държавно посещаване да помогне за превръщане на нова страница след годините на напрежение, последвали Брекзита през 2020 година, отбелязва Ройтерс. Очаква се по-късно през днешния ден кралят и брачната половинка му Камила да посетят централния парижки пазар за цветя, кръстен на името на починалата кралица Елизабет Втора. След това те ще посетят катедралата Нотр Дам, в която се прави ремонт след пожара през 2019 година Чарлз Трети и Макрон са обсъждали в писма процеса по възобновяване на архитектурната забележителност.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg