Британските власти продължават да разследват смъртта на 44-годишната Доун Стърджис,

...
Британските власти продължават да разследват смъртта на 44-годишната Доун Стърджис,
Коментари Харесай

Продължава разследването на смъртния случай с Новичок от 2018 г.

Британските управляващи не престават да проверяват гибелта на 44-годишната Доун Стърджис, която умря през 2018 година след контакт с нервнопаралитично вещество от групата " Новичок ", предадоха Би Би Си и Ройтерс.

Разследването на гибелта на Стърджис притегля медиен интерес, защото се допуска, че кончината на дамата е обвързвана с опита за ликвидиране на някогашния съветски разузнавач Сергей Скрипал и на щерка му Юлия. 

Доун Стърджис умря след контакт с нервнопаралитично вещество през юли 2018 година, откакто сътрудникът ѝ подарил шишенце, в което считал, че има парфюм. Британската полиция допуска, че флакончето е било употребявано от чиновници на съветското разузнаване, с цел да внесат вещество от групата " Новичок " на английска територия.

Четири месеца преди този момент (през март 2018 г.) Скрипал, който е продавал съветски секрети на Англия, и щерка му Юлия бяха открити в безсъзнание на скамейка на публично място в южния британски град Солсбъри, напомня Ройтерс. Скрипал, щерка му и служител на реда, посетил дома на някогашния разузнавач, изпаднаха в тежко здравословно положение и бяха признати в болница, само че след това се възвърнаха.

Процесът по следствие на гибелта на Стърджис ще продължи в Солсбъри и в Лондон, осведоми Българска телеграфна агенция.

Ръководителят на следствието Антъни Хюс съобщи, че в Солсбъри ще бъдат изяснявани съответните условия към гибелта на Стърджис.

В Лондон проверяващите ще вземат решение въпроси, свързани с достъпа до документи по случая, които са били засекретени от някогашната вътрешна министърка Прити Пател.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР