Британските журналисти изпаднаха в състояние на нервна криза. Плачат, също

...
Британските журналисти изпаднаха в състояние на нервна криза. Плачат, също
Коментари Харесай

Смешен плач във Формула 1

Британските публицисти изпаднаха в положение на нервна рецесия. Плачат, също като тези в памфлета на Христо Ботев "Смешен рев ", който стартира с думите: "Плачете за Париж, столицата на разврата, на цивилизацията, школата на шпионството и робството. " Именно Париж още веднъж е центъра на интригата, през днешния ден - във Формула 1. Там е централата на ФИА - тази ненавиждана и обиждана цяла година от почитателите организация, на която ѝ се постанова да управлява спорта, посредством своите служители.

Австралиецът Майкъл Маси - автобус шеф на Формула 1 докара английските публицисти съвсем до нервност. Част от тях към този момент намерено приказват за незабавното му премахване от поста.

Но, забележете, до момента в който той заемаше управителни позиции във ФИА, те мълчаха почтително. Хиените се нахвърлиха върху него сега, в който научиха, че Маси към този момент не заема административните постове, предоставени му по времето на председателството на Жан Тодт.

Майкъл Маси, дружно с Николас Томбазис оглавяваше дирекцията за надпреварите с едноместни болиди, като двамата бяха на директно послушание на генералния секретар, управляващ моторните спортове. Тази властова позиция сигурно бе значима за Маси, само че директната му, дейна работа, в последните няколко сезона, бе одобряването му на поста "рейс шеф на Формула 1 ".

Новият президент на ФИА - Мохамед Бен Сулайем съвсем незабавно след заемането на поста - при започване на 2022 година, промени структурата на ръководената от него организация и назначи нови лица в управлението на моторните спортове. Майкъл Маси явно не е в тази конструкция, само че към момента е на поста "рейс шеф на Ф1 ". Или, най-малко до момента в който във връзка неговата работа в последното съревнование от сезона тече следствие на ФИА.

На фона на тези събития английското гнездо на оси се разжужа много интензивно. И не просто изрекоха отзиви за, или срещу. Част от тях непосредствено "поискаха главата " на Маси.

Джони Хърбърт отговори много ясно на въпроса, счита ли, че Маси би трябвало да бъде уволнен като автобус шеф:
„ Не бихте желали – и аз в случай че съм на мястото на Хамилтън не бих желал – да имаме за автобус шеф човек, който взе неверно решение. Ако се слага на мястото на Люис ще кажа: "Той сгреши и това ме лиши от купата. Бих бил доста, доста сърдит, в случай че го оставят в играта. " И мисля, че в Мерцедес разсъждават по доста сходен метод. "

Световният първенец от 1996 година Деймън Хил бе по обран в реакцията си:
На въпроса, дали резултатът в последното съревнование е бил манипулиран от дейностите на Маси, Хил сподели, че автобус шефа е бил под напън и се е опитал да подсигурява, че надпреварата завърши по метод, който да направи всички щастливи.

„ Манипулиран е доста мощна дума “, сподели Хил - „ Но да, мисля, че в прочут смисъл беше манипулирано, тъй като Майкъл Маси беше под напън за това да обезпечи опция това вълнуващо, вълнуващо съревнование да се случи сред двамата водачи. И мисля, че той се поддаде на напън от двете страни. Но евентуално оказа помощ повече на Макс с това, че му даде късмет да бъде компактно зад Люис, като разреши единствено колите сред Макс и Люис да се върнат в обиколката на водача. "

Честно казано не съм очаквал, че и уважаваният редактор на английското издание Моторспорт Марк Хюз ще се включи в този хор на жалващите се.

Разбира се, при него анализът е много изчерпателен и по-коректен, като натъртва на обстоятелствата и оглежда по-широко сезона и решенията на Маси в него, само че в края на краищата Хюз декларира в прав текст:
"Правилата са приложени погрешно. Това е несправедливостта. Не кой загуби и кой завоюва. Да, има и и такава позиция: в случай че извадите от уравнението шанса и на двамата водачи през сезона, Верстапен щеше да подпечата купата си два кръга преди края. Това, обаче няма никакво значение за несправедливостта на решението за купата в Абу Даби. Ако това съревнование бе протекло вярно, Хамилтън щеше да бъде първенец и в разбора на сезона по-късно можехме да кажем, че Верстапен просто е нямал шанс и по тази причина е изгубил. Това е единствено едно от тези неща – шансът е просто част от спорта. Неправилното използване на наредбите не е по този начин.
Това е неразбория, която се породи от това наложително погрешно използване на наредбите. Но резултатът е резултат. "

Да, в края на сезона да анализираш резултатите от него единствено по решенията засягащи последната обиколка на последното съревнование и въз основа на това да искаш уволнението на автобус шефа, сигурно би бил 100 % верен метод, само че единствено в случай че сте последователи на Люис Хамилтън.

Единствено Мартин Брандъл от британците даде отговор, непосредствен до верния, на въпроса за оставката на Маси, а точно, че неговото премахване няма да докара до решение на казуса. Защото не Маси е казуса на Формула 1. Маси е единствено решаващия орган по време на надпревари, на който е предоставено (и всички са му се доверили за това) да управлява метода на осъществяване на надпреварите и да упражнява властта дадена му от ФИА съгласно страниците на спортния устав, техническия правилника и спортния кодекс. Дали тези три издания имат потребност от сериозна редакция? Или пък не? Защо до момента всички забъркани, включително и английските публицисти, се доверяваха на правилниците и кодекса, както и на автобус шефа при използването на тези правила? Защо в случай че имаше ощетени - те одобряваха решението каквото е, а през днешния ден, внезапно ревнаха, тъй като към този момент това не им изнася. А дали пък, в случай че правилниците бъдат променени и вследствие на това техен любим още веднъж пострада от "несправедливо " решение, няма отново да ревнат против същите тези правила, за които са упорствали?

При един разбор на предходните обстановки от сезона, в които имаше противоречиви решения на стюардите и автобус шефа се вижда, че има и други решения на Маси, които със същата мощ също можеха да търпят рецензия, писък, плач, рев и искане на глави и оставки:

- Силвърстоун. Очевидна виновност за случая на Хамилтън и мижаво наказване, което с нищо не заплаши първото му място и цялостния комплект от точки, до момента в който противника му е освен отвън надпреварата, а и с развален мотор. В сезон, в който броя на моторите е лимитиран, този незабележим удар по противника идва изведнъж и остава изцяло ненаказан. Кристиан Хорнер обърна внимание на този факт, поплака малко, само че не изиска оставката на Маси, поради това, че водача му бе съществено ощетен, а противника осъден по метод, който надълбоко не подхожда на справедливостта. Да, такива са разпоредбите. Но можеше ли Маси да се намеси и да накаже Хамилтън с по-тежко наказване от тези +10 сек. в надпреварата? Можеше. Направи ли го? Не. Ощети ли по този метод противниците на Мерцедес - изрично. Това обаче английските публицисти го пропущат и като като факт и като причина за уволнението на Маси. В същото време Макс Верстапен понесе наказване за промяна на мотор, който не бе изхабен от приложимост, а развален от държанието на противника. Но това не го броим. Маси е отсъдил и Ред Бул, колкото и да не са ми симпатични, поради присъщата им безочливост, одобриха решението.

- Хунгароринг. Имаме случай на старта, при който водач на Мерцедес "напълно почтено " отнесе трима противници в първия завой, освен това двамата са от съперника за купата - Ред Бул. Наказание? Символично. Отново развален мотор за Ред Бул без последици. Редно ли е? Да - по този начин повеляват разпоредбите. Справедливо ли е? Очевидно наказването за Ботас е незначително и даже излишно, само че къде е изгодата - при Люис Хамилтън (който обаче още веднъж пропусна да се възползва изцяло, както се случи и в Азербайджан).

- Джеда. Три санкции за едно нарушение на Верстапен. Дори не се замислиха английските публицисти за тази неправда на стюардите против противника на Хамилтън, след края на сезона. И за какво бе наложено третото наказване - тъй като Рейс контрола пропуснал да уведоми Мерцедес, че техния водач има право да изпревари противника. А противника е получил ясни инструкции да даде опция за изпреварване. Да, но Хамилтън не бил схванал това? Със сигурност не е схванал и това, което Айртон Сена преди много години бе споделил, че "когато престанеш да преследваш тази разлика, която имаш до противника пред теб, ти преставаш да бъдеш водач от Ф1 ". Не знам по какъв начин Сена би квалифицирал обстановка, в която противника пред теб понижава, а ти подозирайки го "в нещо си " намаляваш и продължаваш да си караш зад него и надали не го чакаш да спре? Явно това е противоположното съревнование на Формула 1 по метода, по който Сена го схваща, или най-малко противоположното на това, което думите му в предишното показват...

Никой от английските публицисти не загатва за тези несправедливости. Напротив дори бяха щастливи от обстоятелството, че нахалния Верстапен, който прави "тестове на спирачките " бе осъден. Аплодираха Маси с бурни ръкопляскания.
Можеше ли Маси да се намеси и да вземе нетрадиционно решение и да не санкционира Верстарен за така наречен "брейк тест "? Можеше. Щеше ли това да докара до нещо по-различно, единствено по себе си? Едва ли. Но най-малко нямаше да е ощетил някого несправедливо поради личната си неточност. Искаха ли от Ред Бул оставката на Маси, за тази очеизвадна неправда против техния водач? Не.
А можеше ли Маси да подходи с друго схващане на проблема и да накаже Люис Хаилтън за породения случай? Олеле, каква еретична мисъл! Как може въобще да има мнение, че толкоз умел водач като Хамилтън може да е бил отговорен за това, че удари противника си откъм гърба? Извиняваме се, че въобще го позволяваме като хипотетична опция!

Но, когато в Абу Даби Маси взе НЕТРАДИЦИОННО решение да пропусне единствено водачите сред противниците за купата да се върнат в обиколката на водача, тъй като то се оказа още веднъж решаващо, внезапно се оказа погрешно и незаслужено. Несправедливо за кого? За тези, които се възползваха неведнъж през сезона от малодушните му решения, които отговаряха на разпоредбите, само че не и на справедливостта? Дали, в последната минута, преди да укаже на избрани коли да изпреварят колата на сигурността, той не е решил, че има метод справедливостта, в края на краищата, да бъде въздадена? Не е несъмнено.
Сигурното е друго. Това, че в случай че две страни са решили да дават правото на трети да взема решение разногласията сред тях би трябвало да одобряват неговите решения такива, каквито са, а не да налитат против решаващия, с аргумента "има ли право той да взема решение този спор ". Подобно отношение е изцяло безсмислено. Няма по какъв начин всички да са удовлетворени. А казусът на Маси през този сезон бе, че доста, но доста искаше всички да са удовлетворени от неговите решения. Затова и в този момент му "искат главата " - тези същите, на които той угаждаше много дълго време с решенията си, а най-после ги огорчи.

Британските публицисти обаче не просто плачат. Те реват против съществуването на автобус шефа Майкъл Маси. Пригласят им всички почитатели на Хамилтън и част от тези на Мерцедес. Плачат, тъй като считат, че Люис Хамилтън - "най-великият водач в историята на Формула 1 " бил афектиран. Плачат, макар цялото му облагодетелстване през сезона от решенията на автобус контрола, които му осигуриха опция въобще да взе участие в битката за купата в последното съревнование. Плачат, тъй като ги е боязън, че той бил отчаян от това, по какъв начин изгуби купата и видиш ли: в случай че Маси не си тръгне, може техният седемкратен да не се върне в битка за по този начин жадуваната осма купа, която ще го направи К.О.З.А. или космонавт, или напряко извънземно...
Плачат, само че дано сдържат сълзите си, тъй като заслужен е друг, който печели непременно, а този, който може да губи с достолепие!

Както започнах, по този начин и ще завърша, с думите написани преди повече от век и половина великият Христо Ботев:
"Нека в този момент нашата публицистика задържи сълзите си, както ще ги задържи в европейската - с цел да оплаче други столици, други варварства и премеждия, по кое време робът извика на господаря си: кой си ти, що плачеш? Мъж ли си, жена ли, или хермафродит - звяр или риба?... И ще бъде ден - ден първий. "

Чакаме ден първи на новия сезон! Дано в действителност е НОВ!

*Източник:
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР