Британски учени предупреждават за нов и потенциално опасен вариант на ...

Британски учени предупреждават за нов и потенциално опасен вариант на

Край няма! Появи се нов опасен вариант на коронавируса

Британски учени предизвестяват за нов и евентуално рискован вид на ковид а, който е по-резистентен на имунизациите за разлика от всички други разновидности на SARS-CoV-2, написа в. " Дейли мейл ". В шиповидния протеин на новия B.1.1.529 са открити 32 разновидности, като няколко от тях по едно и също време затрудняват реакциите на антителата.

Досега са открити единствено 10 случая на новия вид-три- в Ботсвана, шест-в Република Южна Африка и един-в Хонконг, където вирусът е открит при мъж, дошъл от РЮА преди две седмици.

Засега няма информация, че новият вид B.1.1.529 може да бъде доста инфектиран и да се популяризира толкова бързо, колкото преобладаващата сега вариация Делта.

Вирусологът от Лондонския имперски лицей Том Пийкок първи прикани да се обърне внимание на B.1.1.529. Според него този вид на новия ковид има " шиповиден протеин с в действителност ужасяващ мутационен профил ".

" Невероятно огромният брой разновидности посочва, че може да бъде причина за съществено безпокойствие, " счита Пийкок. Според него новият вид би трябвало деликатно да се следи, макар че откритите случаи към този момент са доста малко.

Други английски специалисти са на същото мнение, като акцентират, че способността на B.1.1.529 да се популяризира ще играе основна функция при определянето на евентуалната заплаха, която съставлява.

Източник: Българска телеграфна агенция

 

Източник: novinite.bg