Британски учени попаднаха на необичаен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието

...
Британски учени попаднаха на необичаен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието
Коментари Харесай

Астрономи откриха най-необичайната планета

Британски учени попаднаха на необикновен феномен. Свръхгореща планета в съзвездието Лъв на процедура гълтам напълно светлината от най-близката до нея звезда, заяви изданието " Лайф ". Откритието им било направено при проучването на свойствата и състава на планетата WASP-104b, която поради температурните си особености е наречена " парещ Юпитер ".
Поради високите температури на атмосферите си, нагрявани поради близкото им съседство с горещата звезда, юпитероподобните планети могат да обхванат до 40-50 % от светлината й. WASP-104b обаче се оказа доста по-интересна от аналогичните планети - свръхтъмната планета гълтам 98 % от светлината от жълтото слънцеподобно джудже, което се намира на разстояние 466 светлинни години от Земята.
WASP-104b гълтам забележимото лъчение с помощта на плътната си, напомняща мъгла, атмосфера. Учени от университета Кийл в Нюкасъл считат, че на практика цялостното усвояване на светлината е обусловено от огромното наличие на натрий и калий.
До откриването и подробното проучване на WASP-104b купата " най-тъмна планета " принадлежеше на TrES-2b - тъмния газов колос в съзвездието Дракон, който отразява едвам 0,1 % от светлината от най-близката до него звезда. Но учените са на мнение, че WASP-104b не е изследвана в детайли и гълтам съвсем 100 % от забележимата светлина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР