Британски климатолози предупредиха, че почти цялата полярна ледена шапка може

...
Британски климатолози предупредиха, че почти цялата полярна ледена шапка може
Коментари Харесай

Мрачна прогноза за ледовете на Арктика

Британски климатолози предизвестиха, че съвсем цялата полярна ледена шапка може да изчезне изцяло до 2035-а, съобщи ТАСС.

" Знаем, че Арктика се трансформира доста под въздействието на световното стопляне. Проучвайки какво се случи с него през последния топъл интервал от историята на Земята, започнахме по-добре да разбираме какво ще се случи в близко бъдеще. Самата опция, че до 2035-а Арктика може да остане без ледена завивка, би трябвало да принуди човечеството да се бори интензивно с световното стопляне ", съобщи палеоклиматологът Луиз Симе.

Специалистите към този момент не се съмняват, че световното стопляне съществува и че радикално ще промени лицето на планетата, в случай че повишението на температурите не бъде арестувано на към 1,5 градуса по Целзий. Първите и съществени жертви на този развой ще бъдат полярните региони и планинските ледници. Градусите там към този момент са се повишили с 4-9 по Целзий в съпоставяне с предходните епохи, което необратимо ще докара до видимо понижаване на площта им и освобождение на огромни територии на Антарктида и Арктика от лед.

Сайм и нейните сътрудници стигнаха до извода, че това ще се случи даже по-бързо, в сравнение с в този момент чакат учените, като проучиха по какъв начин лицето на Арктика се трансформира преди към 125 хиляди години. Тогава междинните годишни температури на Земята са по-високи от прединдустриалните стойности с към 1-2 градуса по Целзий, а равнището на водата в океана е с 10 метра по-високо от в този момент.

Климатолозите към момента не могат да кажат сигурно какво е предизвикало този интервал на стопляне и за какво съвсем цялата територия на Арктика по това време е била без лед. Специалисти от Британския антарктически институт откриха отговора на този въпрос, като сътвориха най-детайлния модел на арктическия климат. За задачата те взимат поради по какъв начин другите сезонни и метеорологични процеси въздействат върху количеството топлота, погълната от ледниците, водата и почвата в Арктика.

Изчисленията им демонстрираха, че в междуледниковата ера съвсем цялата ледена завивка на Арктика изчезва до август-септември. Причината за това е, че появяването на доста надледни езера от стопената вода внезапно понижава отразяващата дарба на леда, което води до бързото му нагряване, образуването на още по-голям брой водни басейни и внезапно ускоряване на топенето на арктическата ледена шапка.

Подобни процеси, както демонстрират новите калкулации на откривателите, могат да стартират на Земята още през 2035-а, когато температурите в Арктика ще се приближат до индикаторите, присъщи за началото на последната междуледникова ера. Така полярната ледена шапка може да изчезне съвсем половин век по-рано от предвижданото в предходни климатични модели.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР