Британски депутати официално застанаха в подкрепа на електронните цигари и

...
Британски депутати официално застанаха в подкрепа на електронните цигари и
Коментари Харесай

Британски депутати: СЗО да отмени забраните за вейпинга по света

Британски депутати публично застанаха в поддръжка на електронните цигари и приканиха Световната здравна организация (СЗО) да преразгледа метода си против нововъведенията за понижаване на вредата от тютюнопушенето като вземе поради самостоятелните научни доказателства по тематиката. Депутатите упрекват СЗО, че не регистрира нововъведенията за  елиминиране на пушенето и заболяванията от него, като предлага цялостна възбрана на вейпинга и приканват за прекъсване на средствата за интернационалната организация, в случай че не промени позицията си, показва интернационалното издание  

След четиримесечно изследване Смесената парламентарна комисия по въпросите за електронните цигари в английския парламент прикани в специфичен отчет държавното управление на Англия да се възползва оптимално от Брекзит и да показа своите възражения против позицията на СЗО, която упорства за възбрана и ограничавания на използването на електронни цигари и други бездимни артикули.

Настояването на депутатите от партиите на консерваторите и лейбъристите е това да се случи с публична позиция на страната по време на идната Девета конференция на страните по Рамковата спогодба за надзор на тютюна, която ще се състои през ноември тази година. След излизането си от Европейски Съюз, Англия все по-твърдо заема позиция, друга от тази на Съюза като поддържа политиките за намаляването на вредата от тютюнопушенето посредством насърчаването на бездимни артикули.  



Обединеното кралство от години е водач в политиките за понижаване на вредата от тютюнопушенето като там се предизвикват пушачите, които не могат да спрат, да преминат на по-малко рискови други възможности като електронни цигари и устройства с нагряване на тютюн.

През февруари тази година английската здравна организация – „ Public Health England “ в седмия си годишен отчет  за електронните цигари, че тези артикули са  95% по-малко нездравословни спрямо стандартните цигари. Вейпингът остава най-хубавият вероятен метод за отвод от пушенето и доказателствата за това не престават да нарастват, установяваха  от английската организация в доклада„  

Електронните изпарители на никотин се трансформират в одобрен метод за отвод от обичайните цигари и могат да имат решаваща роля за намаляването на голямата заболеваемост, която се дължи на тютюнопушенето, настояват още от организацията. Експертите проучват в отчета си наличните научни данни, свързани с използването на вейпинг устройства и тяхната резултатност при подпомагането на пушачите да откажат от цигарите.

„ Пушенето към момента е водещата причина за преждевременната гибел и болести, като единствено през 2019 година във Англия умират 75 000 души от цигарите. Най-доброто нещо, което един пушач може да направи, е да спре пушенето изцяло и доказателствата демонстрират, че вейпингът е едно от най-ефективните средства за отвод, помагайки на към 50 000 пу шачи всяка година да се откажат от цигарите. “ , споделя професор Джон Нютон от Public Health England.

Данните от отчета демонстрират, че хиляди англичани съумяват да спрат цигарите на Острова благодарение на електронни цигари. Ефективно този метод е дал резултат при 60% до 74% от тези, които са създали опит да спрат пушенето, демонстрира авторитетно проучване на учените от Кралския лицей в Лондон.

В същото време СЗО демонстративно не приема метода за понижаване на вредата от тютюнопушенето посредством потреблението на новаторски артикули като електронните цигари и системите с нагряване на тютюн, игнорирайки самостоятелните научни доказателства от над 30 международни института, настояват английските депутати в декларацията си към държавното управление.

 „ Няма подозрение, че през последните години СЗО възприе отрицателна позиция по отношение на вейпинга. Искахме да проверим дали тя остава използвана в изменящите се условия, при които новите технологии дават опция за осъществяване на нови тактики за понижаване на вредата “, сподели при представянето на отчета Марк Поузи, народен представител от Ръгби и ръководител на профилираната комисия за електронните цигари в английския парламент.

Статистиката показва, че пушачите на Острова са 7 млн., а вейпърите – 3 млн. души. Страната от години следва тактика, която да отстрани изцяло тютюнопушенето измежду жителите си, поставяйки си амбициозната цел да се трансформира в „ Остров без пушек “ до 2030 г . Вейпинг политиките даже бяха припознати като народен интерес на Обединеното кралство от Лорд Мат Ридли, който настоя СЗО да промени метода си, с цел да отговори на тях. В противоположен случай организацията би могла да се окаже с фрапантно понижено финансиране и от страна на Англия.

„ Един от основополагащите стълбове на Рамковата спогодба, подписана от Обединеното кралство преди повече от 20 години, е намаляването на вредата от пушенето. Ако СЗО е срещу придържането към този принцип и продължава да следва преходен метод за възбрана на по-малко нездравословните други възможности на пушенето, тогава Обединеното кралство би трябвало да прегледа опцията за фрапантно понижение на нашето финансиране. Ние сме международен водач в региона на понижаване на вредата и призоваваме държавното управление да отстоява метода на Обединеното кралство “, декларират депутатите.

Според парламентаристите СЗО би трябвало да отдръпна предлаганите рестрикции върху вейп продуктите, а Рамковата спогодба за надзор на тютюна да се върне към основополагащия принцип за понижаване на вредата от тютюнопушенето. Депутатите упорстват още да бъде чут гласа на милионите консуматори на електронни устройства, които другояче биха се върнали към цигарите, и да се постави завършек на тайното взимане на решения по тематиката. Депутатите оферират включването на специалисти и консуматори при разискванията на политиките в групите в Народното събрание . Англия приканва и за обединяване на страни, които имат сходни позиции и които могат да споделят положителния опит от използването на методите за намаляването на вредата от пушенето и на практиката  – за понижаване на броя на пушачите в международен мащаб.

Цигарите остават първата причина за смъртност в света в последните близо 30 години.

Водещият английски онколог доктор Питър Харпър е безапелационен, че в актуалната обстановка пушенето ще остане първата причина за смъртност и отсега нататък, в случай че не се вземат ограничения.  

„ Според разнообразни оценки в света има над 1 милиард пушачи, това е причина за 8 милиона смъртни случаи годишно, като 1.6 милиона се дължат на рак “, уточни той по време на виртуален семинар, отдаден на въпросите и отговорите за електронните цигари в края на март. Хората не стопират да пушат, даже когато са заболели от рак – по този начин вършат 64% от пушачите с тази диагноза, макар, че знаят за заплахата, на която се подлагат.

„ Канцерогенният капацитет на бездимните произведения, съдържащи никотин, е доста по-нисък от този на цигарите “, уточни данните от профилирано проучване доктор Харпър. „ Вече се твърди, че „ не става дума за набор на риска, а за бездна на риска “. Ако изпушите една цигара, рискът за вас е 100 пъти по-висок “, съобщи един от създателите на Клиниката по онкология на Лондон.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР