Британската телекомуникационна компания Vodafone ще продаде унгарското си подразделение за

...
Британската телекомуникационна компания Vodafone ще продаде унгарското си подразделение за
Коментари Харесай

Vodafone продава унгарския си бизнес за 1.8 млрд. долара

Британската телекомуникационна компания Vodafone ще продаде унгарското си поделение за 1.8 милиарда $ (715 милиарда форинта), в това число дълга. Компанията съобщи, че е договорила необвързващи условия с унгарската IT компания 4iG, която е близка до ръководещите, и държавното холдингово сдружение Corvinus Zrt, оповестява Reuters. VOIS, предприятието на Vodafone за IT и бизнес поддръжка, не е включено в договорката. Компаниите се стремят да приключат придобиването до края на годината. Според подадените данни Vodafone има към 3 млн. мобилни клиенти и 738 хиляди клиенти на закрепени широколентови услуги в Унгария.

Въпреки че унгарското поделение на Vodafone е едно от по-малките ѝ звена, плануваната продажба демонстрира продължаващите старания на изпълнителният шеф Ник Рийд за опростяване на активността на телекома. През последните няколко години компанията е продала своите интервенции в Нова Зеландия, Малта и Катар, написа Bloomberg. По-рано тази година Vodafone се съгласи да продаде и своя бизнес в Гана на Telecel Group, с цел да се концентрира върху основните пазари. Компанията също по този начин е отделила своята инфраструктура в обособен бизнес, както и е консолидирала африканските си активи в дъщерното си сдружение Vodacom.
Национален телекомуникационен първенец
Придобиването на унгарския бизнес на Vodafone от 4iG ще сътвори втората по величина компания за мобилни и закрепени връзки в страната, се споделя в изказването на компанията. То ще способства за осъществяването на държавната тактика за основаване на " народен първенец в бранша за осведомителни и информационни технологии ", съобщи Рийд.
Реклама
Унгарската страна възнамерява да придобие 49% от новосъздаденото сдружение посредством Corvinus Zrt, а 4iG, която разчита на държавни поръчки, ще придобие останалите 51%. В изказване на унгарския министър на икономическото развиване Мартон Наги се споделя, че държавното управление възнамерява да дефинира активите като стратегически значими, което значи, че тази покупка няма да бъде подложена на регулаторен надзор.
Британският телеком ще се концентрира върху основни пазари като Италия, Англия и Португалия.
Унгарското държавното управление взе сходно решение и предишния август, когато разреши на 4iG, чийто изпълнителен шеф Гелерт Язай се смята за част от близкото обграждане на унгарския министър председател Виктор Орбан, да усили капитала си в Antenna Hungária до 76.78%, защото тази договорка е от " национално стратегическо значение " и в публичен интерес. Съгласно това съглашение 4iG е предоставила цялото си телекомуникационно портфолио на Antenna Hungária, която е станала притежател на фирмите DIGI Group, Invitech ICT, One Crna Gora (доскоро Telenor Montenegro), ALBtelecom и One Telecommunications.
Реклама
Новата договорка се вмества в модела на разширение на държавната благосъстоятелност в стопанската система по време ръководството на Виктор Орбан, като в същото време оказва помощ на близки до премиера компании да получават скъпи активи, измежду които са предприятия в банковата, застрахователната, енергийната, авиационната, телекомуникационната и медийната промишленост.
Свързани публикации Унгария завладя албанския телеком пазар 19 април 2022, 13:05 Как Орбан уголемява въздействието си отвън Унгария 25 март 2022, 06:47 Близка до Орбан компания купува звено на Deutsche Telekom 10 юли 2019, 14:40 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Телекоми
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР