Британската търговия с континентална Европа е изправена пред заплахата от ...

Британската търговия с континентална Европа е изправена пред заплахата от

Фериботният оператор P&O уволни служителите си и постави под риск британската търговия

Британската търговия с континентална Европа е изправена пред опасността от спиране и увеличение на разноските заради трудов спор, който лимитира фериботите на P&O до пристанището, като краткотрайно прекъсва основна част от към този момент напрегнатите вериги за доставки в страната.

P&O е най-големият от трите фериботни оператора по така наречен къси направления, свързващи Дувър и Кале, които дружно с железопътния оператор Eurotunnel, работещ в тунела под Ламанша, реализират 90% от трафика на камиони сред Англия и Европейския съюз. Освен това е главен състезател, който транспортира артикули през Северно и Ирландско море, отбелязва Bloomberg.Датската фериботна компания DFDS A/S е сключила съглашение за шерване на потенциала с P&O, само че експортьорите и превозвачите от Обединеното кралство споделят, че са загрижени за обстановката към маршрута Дувър-Кале, по който нормално се обработват артикули за 265 милиарда паунда годишно.

„ Това, което би могло да докара до разстройства, е в случай че трафикът от други пристанища, където P&O оперира, като да вземем за пример Хъл, бъде заставен да се пренасочи към Дувър”.

В четвъртък P&O Ferries ненадейно уволни всички 800 души от личния състав си посредством видеовръзка в опит да понижи разноските и да спре загубите. Всички нейни кораби, в това число петте, които оперират по маршрута Дувър-Кале, бяха изтеглени от пристанището. Този ход изненада профсъюза RMT, който го назова "един от най-срамните актове в историята на английските индустриални връзки " и докара до наказание в Народното събрание.

"Начинът, по който това беше обявено на личния състав, не беше верен ", съобщи пред кореспонденти Макс Блейн, формален представител на министър-председателя Борис Джонсън. "Водим доста незабавни диалози с P&O. "

Служителите на профсъюза споделиха на служащите да не напущат корабите, а наетата защита се опита да се качи на корабите с белезници. Работниците възнамеряват демонстрации в Дувър, Ливърпул и Хъл.

Ефектът на доминото

P&O чака да прекрати активността си за седмица до 10 дни, до момента в който търси нови екипажи, съобщи министърът на превоза Робърт Куртс пред Камарата на общините.

P&O, която е благосъстоятелност на основания в Дубай пристанищен оператор DP World, също по този начин свързва Ливърпул с Дъблин и Кайрън в Шотландия, с Ларн в Северна Ирландия, както и Хъл в североизточната част на Англия с Ротердам. Той транспортира общо над 10 млн. пасажери и 2 млн. товарни единици годишно.

"Ако извадите P&O, всички ще се насочат към останалите оператори и те ще станат свръхзаети ", сподели Бюкан. "Всичко, което е толкоз огромно, ще има верижен ефект”, споделят анализатор.

Бързо развалящи се артикули

Джон Кийф, представител на оператора на Евротунела Getlink SE, отхвърли да разяснява, като съобщи, че въпросът е от компетенцията на фериботния бранш.

Основните клиенти на Eurotunnel нормално транспортират бързо развалящи се или скъпи артикули, като заплащат такса за спомагателната скорост. Неспециализираните превозвачи, които употребяват най-вече ферибота, също постоянно резервират избран потенциал като защитна мярка, само че ще би трябвало да договарят спомагателен достъп.

През ноември английският Орган за защита на конкуренцията и пазарите стартира да проверява дали съглашението за шерване на потенциала сред P&O и DFDS по 21-милния маршрут Дувър-Кале "има капацитет да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията ".

Във финансовите си доклади, подадени до регулаторните органи през октомври, P&O съобщи, че нейната непосредствена компания майка е отсрочила заплащания по заеми и пенсии, съкратила е 1000 работни места и е осигурила заеми за 80 млн. паунда от DP World по време на рецесията с Covid-19.

"В настоящето си положение P&O Ferries не е жизнерадостен бизнес ", се споделя в изказване на компанията от четвъртък. "Нашето оцеляване зависи от осъществяването на бързи и обилни промени в този момент. Без тези промени P&O Ferries няма бъдеще. "

Протест на екипажа

Служителите на P&O окупираха корабите, откакто профсъюзът RMT им не разреши да слизат от кораба след новината за уволнението им, предадена посредством видеоклип, в който се споделяше: "Последният ви работен ден е през днешния ден ". Охранителите се пробваха да се качат на борда с белезници, с цел да ги отстранят, обявиха от профсъюза RMT.

Компанията съобщи, че не може да оцелее без "значителни промени в този момент ", откакто Brexit и Covid-19 са засегнали финансите ѝ . Загубите за 12 месеца възлизат на 100 млн. паунда, макар че DP World регистрира рекордна печалба от 3,8 милиарда $ за 2021 година

P&O също бе подложена на напън след навлизането на трети оператор - основаната в Дъблин Irish Ferries Ltd., на пазара Дувър-Кале.

Нейтън Доналдсън, юрист по трудовоправни въпроси в Keystone Law, съобщи, че изненадващото уволняване на екипажа на P&O може да провокира угриженост у регулаторните органи и че всяка нова работна мощ би трябвало да бъде квалифицирана, опитна и подготвена, с цел да се избегне рискът при сериозната отговорност - "феноменална задача ", която би трябвало да се реши напълно бързо.

Фериботите на P&O, като Pride of Rotterdam и Pride of Hull, са огромни кораби с дължина над 700 фута и постоянно плават в бурно време.

Дружеството ще би трябвало да потвърди, че е имало обективна причина за уволнението и че са били спазени процедурите за съвещания, макар че могат да бъдат посочени специфични условия, като да вземем за пример избавяне на предприятието от банкрут.

„ Вероятно това е едно от най-спорните уволнения, за които съм чувал напоследък ", споделя Доналдсън.

Източник: bloombergtv.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg