Британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, която даде гласност на

...
Британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, която даде гласност на
Коментари Харесай

"По-българка от българите": Почина Мерсия Макдермот - биографката на Левски

Британската писателка и историчка Мерсия Макдермот, която даде публичност на делото на Левски по света, е умряла на 95 година, заяви някогашният заместник-кмет на София по културата Тодор Чобанов на страницата си във " Facebook ".

Тя бе наричана " приятелката на българите " и " по-българка от българите ". 

Мерсия Макдермот бе един от най-големите другари на България. Тя е създател на първата цялостна история на България на британски език. Макдермот написа и биографията на Васил Левски " Апостолът на свободата " както и биографията на Гоце Делчев " Свобода или гибел " и на писания за Яне Сандански.

Последната си книга за България Мерсия Макдермот издаде през 2022 година Тя се споделя " Имало едно време в България ".

Мерсия Макдермот бе задграничен член-кореспондент на Българска академия на науките и лекар хонорис-кауза на Софийския университет.

За пръв път у нас идва през 1948 година – взе участие в Международната младежка бригада на язовир „ Георги Димитров ”, през днешния ден „ Копринка ” и пламва обич – на една британка към историята на една непозната страна

" С горест научих, че се е показала пред Бога Мерсия Макдермот - историк и преподавател, огромен другар на България и българите и създател на първата цялостна история на България на британски език, биографии на Левски и Гоце Делчев, книги за Яне Сандански ", написа той.

Мерсия Макдермот е родена на 7 април 1927 година в Плимут, Англия. Баща ѝ - Джефри Палмър Адсхед е капитан хирург от Кралския военноморски флот, а майка ѝ - Олив Мей Орме е учителка. Поради работата на татко си във флота прекарва част от ранните си години в Китай, където се научава за приказва и написа на мандарин.

През 1948 година взе участие в интернационалната младежка бригада на язовир „ Копринка “. Там се среща с Джеймс Макдермот, за който се венчава незабавно след прибирането им в Англия. През 1952 година се ражда щерка им Александра. Александра Макдермот е лекар по химия и учител по физико-химия в Съединени американски щати.

От 1957 до 1989 година общественичката посещава или живее в България. В рамките на седем години с спирания тя преподава в Английската гимназия в София. Тя води и курс по „ Националноосвободителното придвижване в Македония “ в Историческия факултет на Софийския университет до 1989 година

Писателката е председателка на Англо-българското сдружение със седалище в Лондон. Тя е почетен жител на Карлово и Благоевград и притежател на високи държавни оценки на България – Орден на розата, медал „ Кирил и Методий “ и медал „ Мадарски конник “.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР