Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери.

...
Британската министър-председателка Тереза Мей започва днес консултации с европейските лидери.
Коментари Харесай

Тереза Мей тръгва на консултации в Европа

Британската министър-председателка Тереза Мей стартира през днешния ден съвещания с европейските водачи. Тя ще се опита да получи от тях спомагателни уверения за съглашението за Брексит, с които да убеди английския парламент да го поддържа, съобщи Франс прес.

Вчера Мей отсрочи за неопределен срок гласуването на съглашението в Камарата на общините, защото бе съвсем несъмнено, че депутатите ще го отхвърлят.

Мей ще беседва сутринта с холандския си сътрудник Марк Рюте в Хага и по-късно ще отиде в Берлин за среща с немската канцлерка Ангела Меркел.

Министър-председателката има лимитирано поле за маневриране, отбелязва Агенция Франс Прес. От една страна, тя се сблъска с неотстъпчивостта на 27-те страни от Европейския съюз, чиито водачи отхвърлиха да водят нови договаряния по съглашението, реализирано през ноември след 17 месеца договаряния. От друга страна, Мей е изправена пред съпротивата в Камарата на общините, където и депутати от болшинството, и от малцинството упорстват текстът да бъде предоговорен в прекомерно оспорваната част за защитния механизъм за Северна Ирландия, с цел да се избегне физическа граница с Република Ирландия.

В Брюксел ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск насрочи в четвъртък среща на върха, отдадена на Брексит, с цел да се даде отговор на английските терзания. "Готови сме да дискутираме, с цел да улесним английската ратификация ", съобщи Туск. "Но няма да предоговаряме съглашението, в това число защитния механизъм ", добави той.

Според специалисти Мей ще се опита да издейства отстъпки в политическата декларация, а не в самото съглашение. Политическата декларация не е юридически обвързваща. Тя обрисува бъдещите връзки след раздялата и беше утвърдена от Брюксел и Лондон по едно и също време със съглашението за Брексит, което е юридически обвързващо, припомня Агенция Франс Прес.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР