Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че

...
Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че
Коментари Харесай




Британската лира поскъпва спрямо долара и еврото след информации, че премиерът на с



Британската лира нараства по отношение на $ и еврото след информации, че министър председателят на страната Тереза Мей ще успее да се оправи с вота на съмнение, който беше иницииран от група нейните съперници в ръководещата Консервативна партия.

Новината от по-рано през днешния ден за иден вътрешнопартиен избор на съмнение против Тереза Мей по-късно довечера докара за малко до нова амортизация на английската лира към 20-месечно дъно от 1,2474 щатски $.

Последва мощен отскок на паунда, откакто от ден на ден и повече депутати от Торите показаха поддръжката си за сегашния партиен водач и министър председател на страната. Според последна информации на политическия редактор на Би Би Си - Лаура Кьонсберг, към този момент 158 депутати от Консервативната партия са декларирали, че тази вечер ще поддържат Тереза Мей. Именно толкоз гласа са нужни като най-малко, с цел да може тя да резервира лидерската си позиция, защото броят на депутатите на Торите е 315.

                                                                                                                            Графика на английска лира / $

 Снимка

Това способства за повишаване на паунда в границите на деня с 0,83% към 1,2605 $, като по същото време еврото се намали 0,56% към двудневно дъно към 0,8999 английски лири, отстъпвайки от 4-месечния негов връх към 0,9086 равнището, доближат при започване на работната седмица.

Ако въпреки всичко Тереза Мей загуби вота на съмнение, през идната седмица ще би трябвало да се организира ново вътрешнопартийно гласоподаване за избор на нов водач на Торите. Подобен сюжет може да провокира нови нападателни разпродажби на английски лири, защото ще се засилят опасенията, че отпред на Консервативната партия ще застане последовател на корав Брекзит (излизане на Англия от Европейски Съюз без сделка).

Ако обаче Мей завоюва вота тази вечер, тя ще остане водач на партията за минимум още 12 месеца и ще би трябвало още веднъж да се концентрира върху тежката политическата борба в границите на партията и на целия английски парламент във връзка с контрактуваната от нея с Европейския съюз Брекзит договорка. Това от своя страна допуска, че английската лира ще откри единствено краткотрайна поддръжка от обстоятелството, че Тереза Мей е запазила своя пост.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР