Британската история се превърна в бойно поле на Брекзита.Решението на

...
Британската история се превърна в бойно поле на Брекзита.Решението на
Коментари Харесай

Остров или европейска държава? Съперничещи си възгледи за Великобритания оформят Брекзит

Британската история се трансформира в полесражение на Брекзита.

Решението на английските гласоподаватели преди три години да излязат от Европейския съюз беше подхранвано от схващането, че Англия по принцип е отделена от континенталните си съседи - остров-държава, а не европейска мощ.

Подкрепящият Брекзит закостенял народен представител Джейкъб Рийс-Мог съпоставя Брекзит с историческите английски военни победи на континента, като споделя, че " това е Ватерло, това е Аженкур, това е Креси ". Лидерът на Партията на Брекзита Найджъл Фараж възпламенява тълпите със сирени за въздушна паника и музика от трилъра за Втората международна война " Голямото бягство ".

Подобни патриотични послания провокират мощни усеща в епохата на засилващ се шовинизъм. Противопоставящи се на Брекзита политици и историци обаче споделят, че този мироглед е прекомерно опростенчески и може в последна сметка да направи Англия по-слаба, а не по-силна.

Бившият английски министър-председател Гордън Браун съобщи в неделя във в. " Обзървър ", че поради една " разрушителна, популистка, националистическа идеология " Англия " върви в дрямка към забвение ".

Браун, който оглавяваше Лейбъристката партия и беше министър-председател сред 2007 и 2010 година, упрекна настоящия закостенял министър-председател Борис Джонсън, че " моли към неуместния и лъжовен облик на английския родолюбец, който безстрашно се опълчва на непреклонна Европа, решена да ни трансформира във васална страна ".

Почетният професор по история в университета в Кембридж Ричард Дж. Еванс изрази страдание от засилващата се наклонност да се " приказва за Европа, все едно тя е нещо настрана, все едно Англия не е част от Европа ".

" Наскоро отидох на летище " Гетуик " и там има голяма реклама на самолетна компания, която гласи " Европа е по-близо, в сравнение с си мислите ", сподели той. " А аз си помислих - ами да, тя е по-близо, в сравнение с си мислите, ние сме в нея. "

Еванс сподели, че възгледът за Англия като изключение от европейското предписание подценява " множеството връзки сред Англия и континента през вековете ".

" Ако погледнете нашите суверени, те са били французи, холандци, германци ", сподели той и означи какъв брой мощно е преплетена в културно отношение Англия с континентална Европа.

Подобно на Еванс, професорът по история в университета на Торонто Маргарет Макмилан упорства, че Брекзитът е " подхранван от доста погрешна визия за предишното " и от носталгия по дните, когато Британската империя е обхващала една четвърт от земното кълбо.

Макмилан сподели, че доста хора във Англия и изключително в Англия, в която живеят пет шести от популацията на Обединеното кралство и в която гласовете за овакантяване на Европейски Съюз бяха най-вече през 2016 година, " страдат от екзистенциална рецесия кои са ".

" Мисля, че те са изгубили своята империя и възприятието да си водеща международна мощ и наподобява са го приели, само че мисля, че витае чувството " Някога бяхме велики, а в този момент не сме ", сподели тя.

Подкрепящите Брекзит историци отхвърлят това разбиране и гледат на Европейски Съюз като на недемократична спънка за английския суверенитет.

Според историка от Кембриджския университет Робърт Тумс фактът, че Англия не е претърпяла окупация или тирания през 20-и век, я разграничава от доста нейни съседи. Той обаче мисли, че историческите разлики сред Англия и останалата част на Европа постоянно се преувеличават, а Брекзитът е движен от по-непосредствени паники.

" Ние сигурно бяхме по-слабо свързани с цялата концепция за европейската интеграция, в сравнение с страни като Франция или Германия ", сподели той. " Но мисля, че отношението към Европа в действителност не е кой знае какъв брой по-различно в доста страни от Европейски Съюз. И мисля, че това има доста общо с по-скорошни събития - рецесията в еврозоната, демократичния недостиг в Европейски Съюз и обстоятелството, че Европейски Съюз е станал толкоз по-голям за живота на хората, а те имат много дребен надзор върху това, което прави той. "

Тумс твърди, че във време на интернационална неустойчивост е по-добре Англия да бъде отвън непредсказуемия блок.

" Мисля, че относително сплотена и относително демократично ръководена единица е доста по-вероятно да успее да се оправи с всевъзможни вероятни стихии, в сравнение с в действителност много неустойчива, непопулярна и доста слаба конфедерация ", сподели той.

Историкът Андрю Робъртс, биограф на Уинстън Чърчил, сподели наскоро, че " концепцията, че твоят суверенитет на процедура е в ръцете на някой различен и отвън страната ти, просто е неприемлива за всеки, който има някакво чувство за английска самостоятелност ".

Други обаче, като Браун, настояват, че демократичните институции на Англия са застрашени от Брекзита.

Крайният период за излизане на Англия от Европейски Съюз - 31 октомври, наближава, а страната е изправена пред политическа рецесия. Консервативното държавно управление на Джонсън е решено да напусне със или без съглашение за Брекзит, само че Народното събрание ще се опита да му попречи да изведе Англия от Европейски Съюз без договорка. Съюзниците на Джонсън загатват, че той може да приключи работата на Народното събрание или да откаже да се отдръпна, в случай че загуби избор на съмнение, предизвиквайки рецесия за античната, само че частично неписана конституция на Англия.

Бившият английски външен министър Малкълм Рифкинд съобщи в писмо до лондонския в. " Таймс ", че в случай че Джонсън " се опита да попречи на Народното събрание и гласоподавателите да имат последната дума по вид без договорка, той би основал най-сериозната конституционна рецесия, откогато дейностите на Чарлз Първи довели до гражданската война " през 17-и век. Това опълчване приключи с изтезанието на монарха.

Междувременно Брекзит отслабва връзките, сплотяващи четирите народи на Обединеното кралство: Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

В Шотландия, която отхвърли опцията за обособяване от Англия на референдум през 2014 година, а след това през 2016 година гласоподава за оставане в Европейски Съюз, се усилва натискът за нов референдум за самостоятелност.

В Северна Ирландия, която също гласоподава за оставане в Европейски Съюз, опасността, че ще има строго охранявана граница със прилежаща Република Ирландия ускорява поддръжката за обединена Ирландия - концепция, която в исторически проект е била анатема за протестантското, пробританско юнионистко болшинство в Северна Ирландия.

" Никога не съм мислела, че ще чуя хората в Северна Ирландия да приказват за това по какъв начин може би е време още веднъж да се обединят с Юга, по този начин както приказват за това в този момент ", сподели Макмилан. " Винаги е имало фантазьори, които са казвали " някой ден отново ще се обединим ", само че в този момент виждаме по какъв начин го споделят елементарни протестанти. "

" Много е допустимо Обединеното кралство да не оцелее, в случай че стане Брекзит. "

Джил Лолес от Асошиейтед прес / Българска телеграфна агенция
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР