Брекзит отново се оказа в задънена улица снощи, след като

...
Брекзит отново се оказа в задънена улица снощи, след като
Коментари Харесай

Няма да има Брекзит на 31 октомври

Брекзит още веднъж се оказа в задънена улица нощес, откакто депутатите в английския парламент отхвърлиха извънредно сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобрение на неговото съглашение за разлъка с Брюксел.

Депутати отхвърлиха с 322 гласа против 308 така наречен " програмна корекция ", която отреждаше единствено 3 дни за разискване и гласоподаване на законопроекта за Брекзит, посредством който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел съглашение, т.е. да се стигне въпреки всичко до Брекзит със договорка.

Преди това те обаче утвърдиха по принцип с 329 гласа против 299 на второ четене самото 115-странично съглашение. Вторият избор обаче прави невероятно за Джонсън да извърши обещанието си и да изкара Англия от Европейски Съюз на 31 октомври.

Борис Джонсън изрази отчаяние, че не е призната неговата стратегия, отхвърли се от проектозакона, тъй като не желае отсрочване и съобщи, че в този момент Европейски Съюз би трябвало да реши по какъв начин да отговори на Народното събрание на настояването за отсрочване на Брекзит. Докато Европейски Съюз не реализира решение, ние ще задържим законопроекта, сподели министър-председателят.

Междувременно ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск съобщи, че ще предложи на водачите на страните от Европейски Съюз да одобряват отсрочване на излизането на Англия от съюза.

" След решението на английския министър председател Борис Джонсън да прекрати процеса на одобрение на съглашението за отдръпване и с цел да се избегне Брекзит без договорка, аз ще препоръчам на 27-те страни от Европейски Съюз да одобряват настояването на Обединеното кралство за отсрочване ", написа Туск в Туитър. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР