Брекзит без сделка може да струва на селскостопанската индустрия 850

...
Брекзит без сделка може да струва на селскостопанската индустрия 850
Коментари Харесай

По-лошо от луда крава: Брекзит без сделка може да струва на фермите 850 млн. паунда

Брекзит без договорка може да коства на селскостопанската промишленост 850 милиона паунда на година пропуснати облаги, сподели ново изследване, представено от Би Би Си.

Според консултантите в региона на селското стопанство Andersons без доста увеличение на поддръжката от държавното управление някои ферми ще би трябвало да положат огромни старания, с цел да оцелеят. Авторът на изследването разказва Брекзит без договорка като по-голямо предизвикателство от рецесиите с заболяванията " луда крава " и шап.

Правителството споделя, че ще " даде директна помощ, с цел да поддържа някои браншове в малко евентуалния случай това да се наложи ".

" Убити " промишлености

При Брекзит без договорка фермите може да би трябвало да заплащат мита за артикули, изнасяни за Европейски Съюз за пръв път. На износа на агнешко и живи овце е допустимо да бъдат наложени мита от 45-50%, а съгласно групи на търговци и фермери за някои типове телешко месо може има мита от над 90%.

Ако пък европейски компании ненадейно се наложи да заплащат повече за английското месо, има опасения, че те може бързо да се извърнат към снабдители в други страни.

Други нетарифни бариери, като спомагателни ветеринарни и митнически инспекции на границата, също ще усилят разноските за фермерите.

" Това може да унищожи овцевъдната промишленост в Северна Ирландия ", обявиха фермерите Джо и Линдзи Бест от графство Антрим. " Голяма част от нашите овце се изнасят за Франция и Република Ирландия ", допълниха те.

Andersons изготви модел за резултата върху обичайните стопанства в разнообразни елементи на Обединеното кралство.

Фермите към този момент получават над 3.5 милиарда паунда на година под формата на европейски дотации в границите на Общата селскостопанска политика. Правителството сподели на фермерите, че тези равнища на поддръжка ще бъдат поддържани до идващите общи избори и това е включено в изчисленията на Andersons.

В първата година след Брекзит без договорка облагата в целия бранш ще намалее с 18%, или сред 800 милиона и 850 милиона паунда – по отношение на междинното за 2016-2018 година, се показва в проучването. Моделът на компанията демонстрира, че облагите на една типична кравеферма в Англия ще паднат от 3.4 пенса на литър мляко до 0.9 пенса за същото количество при " корав " Брекзит.

Несигурност

При Брекзит без договорка на износа на млечни артикули ще бъдат наложени по-високи мита и други ограничавания и опасенията са, че това ще докара до свръхпредлагане на мляко във Англия и спад на цените.

В същото време митата върху вноса от страни отвън Европейски Съюз може да бъдат доста понижени, което значи, че английските фермери ще се изправят пред конкуренцията на евтини масло и сирене, създадени там.

По думите на фермера Колин Фъргюсън, дал своя вот за излизане от Европейски Съюз на референдума през 2016 година, несигурността към бъдещите връзки сред Англия и Европейски Съюз е " най-голямото предизвикателство " и към този момент е затруднила вложенията в нов добитък и машини. В дълготраен проект той гледа позитивно на напускането на съюза и го вижда като опция за смяна на системата за финансови дотации, изплащани на ферми във Англия.

Увеличението на помощта е неизбежно

Според изследването на Andersons последствията от Брекзит без договорка няма да бъдат еднообразно усетени в бранша. Най-сериозно наранено ще е производството на агнешко и телешко, изключително в Уелс и Северна Ирландия. Други браншове, като обвързваните с развъждане на плодове и зеленчуци, свине и домашни птици, може да отбележат леко нарастване в облагите, защото съперници, като датския бекон, ще бъдат обложени с вносни мита и ще нарастнат.

Това обаче зависи от съществуването на мигрантска работна ръка след 31 октомври.

Според Майкъл Хевърти, съставил изследването на Andersons, държавното управление " неизбежно ", ще би трябвало да обезпечи забележителна финансова поддръжка в продължение на няколко години, до момента в който фермите в някои браншове се нагодят.

В изказване на министерството, отговарящо за околната среда и производството на храни, се показва: " Бяхме доста ясни, че след излизането от Европейски Съюз на 31 октомври, ще сменяем Общата селскостопанска политика с по-справедлива система за фермерска поддръжка и нашите нови търговски покупко-продажби би трябвало да работят за английските фермери, бизнеси и консуматори ". Добавя се: " Общите пари за фермерска поддръжка ще бъдат предпазени до 2022 година, даже и при положение на Брекзит без договорка. Освен това ще се намесим, с цел да предоставим директна помощ в поддръжка на някои браншове в малко евентуалния случай това да е належащо ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Преговорите за Брекзит (658)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР