Бразилският президент Жаир Болсонаро, чиято предизборна програма включваше антикорупционни и

...
Бразилският президент Жаир Болсонаро, чиято предизборна програма включваше антикорупционни и
Коментари Харесай

Бурен първи месец за Жаир Болсонаро начело на Бразилия

Бразилският президент Жаир Болсонаро, чиято предизборна стратегия включваше антикорупционни и ултралиберални ограничения, прекара плевел първи месец на поста. Участието му във форума в Давос - първото му задгранично пътешестване като държавен глава, приключи с крах, негов наследник разсъни съмнения поради съмнителни парични преводи, а по-късно стана и нещастието в хвостохранилището.

Бойното кръщение на този 63-годишен капитан от запаса не донесе и минутка успокоение. Той претърпя седемчасова интервенция, повече от четири месеца откакто се размина на косъм със гибелта при нахлуване с хладно оръжие.

Но същинското тестване за него стартира през днешния ден, с първото съвещание на Народното събрание, в който са показани към 30 партии.

Крайнодесният президент, който даде обещание да " промени Бразилия ", ще се нуждае от съдружници. Неговата Социаллиберална партия има единствено 55 членове в 513-местната Камара на депутатите и четирима сенатори от общо 81.

Болсонаро даде обещание да скъса с политическите сделки от всевъзможен тип, които от години са основа на корупционните кавги в Бразилия.

" Той направи доста мощна акция ", учредена на битката с корупцията, и е " привързан с това заричане ", сподели политологът Карлос Перейра от основаната в Рио де Жанейро фондация " Жетулио Варгас ".

Но " при неналичието на постоянна коалиция съмненията в корупция могат да създадат президента доста уязвим ", добави Перейра, говорейки за сина му Флавио.

Медийната стихия, завихрила се към определения за сенатор негов първороден наследник, бе нещото, от което президентът минимум се нуждаеше при идването си на власт.

Подозрителни придвижвания бяха видяни по една от банковите му сметки и по тази на негов помощник, който си има алъш-вериш с правораздаването и поддържа, съгласно пресата, връзки с паравоенна милиция.

Според Леандро Габиати, шеф на консултантската компания " Доминиум асосиадос ", " когато пристигна на власт държавно управление, проповядващо нравственос и морал " и " ненадейно се появят подозрения за корупция, депутатите ще кажат: " Имаше потребност от нашите гласове, само че защото си отслабен, ще би трябвало да платиш повече ".

" Повърхностна " тирада

================

На интернационалната сцена първият месец от мандата на върлия антикомунист Болсонаро разреши на Бразилия, в цялостен унисон с Вашингтон, да окаже с цялата си тежест напън върху " диктатурата " на президента Николас Мадуро във Венецуела.

Но в Давос, при първото си пътешестване в чужбина, президентът Болсонаро разочарова международния стопански и финансов хайлайф. Първият държавен глава на южноамериканска страна, получил достойнството да произнесе 45-минутна тирада, с която да открие международния стопански конгрес, не се показа на равнище.

Той изглеждаше нерадушен и приказва единствено шест минути. Речта му бе оценена като " повърхностна " от доста коментатори, които чакаха безапелационно показване на плановете на тази районна мощ.

Въпреки това финансовите пазари не престават да таят огромни очаквания в способността на Болсонаро и най-много на неговото " момче от Чикаго " Пауло Гедес, министър на стопанската система, да дадат демократичен подтик на стопанската система. Коритовките на борсата на Сао Пауло стигнаха рекордни стойности при започване на януари.

Болсонаро бързо стартира да извършва емблематичните си предизборни обещания като либерализирането на правото за владение на оръжия. Обратно на всеобщото мнение на специалисти, той твърди, че повече оръжия ще доведат до понижаване на престъпността в една от страните с най-вече принуждение в света.

Конгресът, който стартира работа през днешния ден, " ще гласоподава в поддръжка на най-консервативните му обществени промени ", предвижда Габиати, " само че огромният проблем ще е стопанската система ".

Най-трънливата промяна ще е пенсионната, доста непопулярна, само че считана за наложително изискване за оздравяването на държавния счетоводен баланс.

" Във всяка страна такава промяна ще е сложна. Ако държавното управление успее, ще има огромен (политически) капитал ", сподели Карлос Перейра. " В противоположен случай, имам опасения за способността му да ръководи ".

На 25 януари стана нещастието в Брумадиньо, където хвостохранилище на мина, експлоатирана от компанията " Вале ", се срути и лиши живота на 110 души, а още 238 са в неопределеност по последни данни. Това бе драматичен прелом за началото на този мандат и отрезвяващ леден душ за властта.

Правителството не може да бъде винено за тази драма, само че тя " слага под въпрос изказванията му, че би трябвало да се облекчат обвързваните с опазването на околната среда процедури за издаване на лицензи ", сподели Андре Сезар от института за политически разбори " Холд ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР