Бразилската певица Аструд Жилберту, изпълнителка на една от най-записваните песни

...
Бразилската певица Аструд Жилберту, изпълнителка на една от най-записваните песни
Коментари Харесай

Почина "момичето от Ипанема", сбогом, красавице

Бразилската певица Аструд Жилберту, изпълнителка на една от най-записваните песни в историята, " Момичето от Ипанема " (The Girl From Ipanema), напусна този свят на 83-годишна възраст, оповестиха международните организации. Със своя сетивен глас, тя трансформира композицията в международна сензация и музикален знак на боса нова. Новината за гибелта й бе доказана от нейния наследник, басистът Марсело Жилберто.

Аструд бе омъжена за известния бразилски музикант и артист Жоао Жилберто. По време на сесия за запис на албум със саксофониста Стен Гец, издателят взема решение да добави британски вокали към мелодията, която в началото е била композирана от Антонио Карлуш Жобим с португалски текст от Винисиуш де Мораеш. Така Аструд се причислява към това извънредно парче, което е от най-успешните. Албумът по-късно печели 4 награди " Грами " и се продава в над 2 милиона екземпляра по света. Въпреки, че се твърди, че Аструд е получила единствено 120 $ хонорар за сесията, след своя вокален дебют тя построява блестяща кариера, записвайки със световноизвестни актьори като Куинси Джоунс и Чет Бейкър. Тя имаше и дует с починалия Джордж Майкъл.

Родена в източния бразилски град Салвадор, щата Баия, и израснала в Рио де Жанейро, Аструд Жилберту ненадейно става суперзвезда през 1964 година, заради обстоятелството, че знае британски език... Тя споделя, че по време на подготовката на песента " Момичето от Ипанема ", до момента в който Стен и Жоао били в студиото, брачният партньор й разкри, че има изненада за нея.

Малко по-късно, по време на подготовка, тя е помолена да изпее припева на британски език.

Инфо: lupa.bg

 

Тагове: Джордж Майкъл момичето от Ипанема Рио де Жанейро Аструд Жилберту Марсело Жилберто певица
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР