Бразилия е обзета от сляпа омраза и невиждана поляризация: в

...
Бразилия е обзета от сляпа омраза и невиждана поляризация: в
Коментари Харесай

Бразилия ври и кипи

Бразилия е обзета от сляпа ненавист и невиждана поляризация: в навечерието на президентските избори страната наподобява все по-непредвидима. Какво тъкмо се случва в петата по величина страна в света, пита Томас Милц в материал за " Дойче Веле ".

Какво става с тази Бразилия? Страната към този момент наподобява изцяло непредвидима. И никой не знае накъде ще я поведе новият ѝ президент, който ще бъде определен на идните избори. Дълго време резултатите от тези избори също бяха считани за непредвидими - петима претенденти се конкурираха за присъединяване в балотажа, само че фотофинишът демонстрира, че на финала ще се състезават крайнодесният някогашен боен Жаир Болсонаро и претендентът на лявата Работническа партия Фернандо Адад.

В продължение на месеци някогашният президент Лула да Силва, който ръководи страната от 2003 до 2010 година, водеше с огромна преднина в социологическите допитвания. Но някогашният любим на народа няма право да се кандидатира още веднъж, защото бе арестуван по обвиняване в корупция и пране на пари. Самият той счита, че е станал жертва на „ правосъден скрит план ".

Болсонаро, който в този момент води в допитванията на социолозите, също пропусна горещата фаза на предизборната битка. След като бе нападнат с нож, съвсем незнайният до неотдавна политик прекара седмици в интензивно поделение. А в този момент гръмко декларира, че бил предназначен от Бог и нямало да се помири с проваляне. Така той де факто загатва, че при положение на потребност може да прибегне до услугите на военните, към които изпитва изключително топли усеща поради осъществения от тях прелом през 1964 година.

Връхна точка на хаоса

Бурната предизборна битка се явява връхна точка на хаоса от последните няколко години. В средата на 1990-те Бразилия претърпя стопански взрив, само че през 2014 бе разкрита гигантска корупционна мрежа, в която бяха забъркани най-големите частни концерни, държавни предприятия и политици от съвсем всички партии. Най-известната " жертва " на последвалите разкрития е някогашният президент Лула.

В средата на септември заместникът му Фернандо Адад пое кандидатурата за президент. А това значи, че ще наследи и гласовете за Лула. Болсонаро пък натрупа точки с аргумента, че точно Лула бил виновен за корупцията и икономическата рецесия в страната, а неговата Работническа партия желала да трансформира Бразилия в нещо като втора Куба. В отговор от лявата Работническа партия настояват, че Болсонаро щял да върне военната тирания. Накратко: двата лагера са се вкопчили един в различен със зъби и нокти. И по този начин поляризират Бразилия до краен лимит.

Масовите митинги от последния уикенд, в които се включиха стотици хиляди стачкуващи от цяла Бразилия, демонстрираха, че доста хора в страната надали ще се примирят с възможна победа на Болсонаро, считан за хомофоб, расист и женомразец. В същото време последователите на Болсонаро упрекват левите сили в страната защо ли не, в това число и за немския националсоциализъм. Хитлеровият националсоциализъм бил в действителност ляво коренен, настояват те.

Именно Болсонаро е основният провинен за нажежената атмосфера в страната, счита бразилският политолог Сержу Праса. " Бразилия постоянно е била поляризирана, само че новото в сегашната обстановка е, че обществото е обзето и от мощна експанзия. А тя идва точно от Болсонаро ", твърди специалистът.

" По-зле от Аржентина "

Между 2014 и 2017 Бразилия изживя невиждана рецесия. Брутният вътрешен продукт се срина, милиони работни места бяха закрити, а бурно разрастващата се до тогава страна се трансформира в проблематично дете. Независимо от всичко това икономическите тематики въобще не участват в предизборната битка, твърди немският публицист Александър Буш, който добре познава Бразилия. По неговите думи, в случай че съпоставяме бюджетния недостиг и вътрешния дълг, Бразилия е даже по-зле от Аржентина. " Но както Адад, по този начин и Болсонаро омаловажават икономическите проблеми. Да, Бразилия още не е блъснала дъното, само че свличането ѝ продължава ", предизвестява специалистът.

В същото време идеологическите борби поляризират обществото и го хвърлят в обятията на разединението и сляпата ненавист. Ситуацията ще се възстановява вероятно чак след изборите - когато стихне шумотевицата от днешните борби и когато по-умерените сили още веднъж се завърнат на сцената, с цел да загасят подпалените в този момент пожари.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР