Бразилецът Айртон Сена, който впоследствие се превръща в истинска икона

...
Бразилецът Айртон Сена, който впоследствие се превръща в истинска икона
Коментари Харесай

Болид на Айртон Сена отива на търг в Монако

Бразилецът Айртон Сена, който след това се трансформира в същинска икона в света на Формула 1, стартира своята си кариера през 1984 година, записвайки присъединяване в надпреварата за Голямата премия на Бразилия. Въпреки това, една друга конкуренция, състояла се няколко месеца по-късно, демонстрира на света от какво тесто е забъркан Сена. В Монако той записва най-хубавия си резултат за сезона и дава ясно да се разбере, че не е елементарен водач. На наводненото градско трасе Сена приключва втори и единствено времето не му доближава, с цел да изпревари лидера в класирането - Ален Прост, който изостава по 4 секунди на обиколка от бразилеца.

 Снимка 346234

Точно тогава Айртон Сена ръководи автомобилът на фотосите, който му разрешава да развие пилотския си гений и да завоюва първия подиум в своята кариера във Формула 1. Именно този автомобил му разрешава и да сложи началото на едно от най-великите надпревари в света на моторния спорт. Това сред Айртон Сена и Ален Прост, изключително имайки поради, че Сена имал всички предпоставки, с цел да изпревари Прост още в идната обиколка, само че уредниците прекратили надпреварата и шоуто за феновете.

Всичко това не би било допустимо без този превъзходен болид Toleman TG184-02, който разполага с 1.5-литров турбо мотор и 5-скоростна ръчна трансмисия. Мощността? Някакви си 600 аналогови конски сили.

 Снимка 346233

Сега тази машина се продава.

Автомобилът е планиран от Рори Бърн и Пат Саймъндс и на 11 май ще бъде препоръчан на търг, проведен от Bonhams в Монако. От аукционната къща не прецизират каква ще бъде предстоящата цена, за която колата ще откри нов притежател.

 Снимка 346232

" Искрата, която възпламенява съперничеството сред Айртон Сена и Ален Прост може да се наблюдава до Гран при на Монако през 1984 година и политическото решение надпреварата да бъде прекъснато в 31-ата обиколка, когато е ясно, че младият бразилец е на път да завоюва първото си съревнование, " разяснява Марк Осбърн, който е началник на отдела по спортни коли в Bonhams.

 Снимка 346230

От 1984 до 1994 година, когато умира трагично по време на надпреварата за Голямата премия на Сан Марино, Айртон Сена печели три трофеи, качва се 80 пъти на подиума и оставя купища паметни моменти за почитателите на Формула 1 по целия свят.

Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР