Братислава. Словашкото правителство одобри в сряда използването на руската ваксина

...
Братислава. Словашкото правителство одобри в сряда използването на руската ваксина
Коментари Харесай

Politico: Словакия одобри „Спутник“, започва ваксинацията с руската ваксини от началото на юни

Братислава. Словашкото държавно управление утвърди в сряда потреблението на съветската ваксина „ Спутник V “, започвайки през първата седмица през юни, което я трансформира във втората страна от Европейски Съюз след Унгария, която ще употребява препарата, написа европейската редакция на Politico .

Решението, признато от кабинета, опонира на преценката на личния регулатор на медикаментите в страната. „ Спутник “ към момента не е утвърден от Европейската организация по медикаментите (EMA), където е в развой на непрестанен обзор.

Обявявайки решението, здравният министър Владимир Ленгварски съобщи, че няма да разреши да бъде имунизиран със „ Спутник “ и няма да го предлага на други.

Споровете към съветската ваксина в Словакия започнаха при започване на март, когато тогавашният министър председател Игор Матович закупи 2 милиона дози, без да се съветва с кабинета си. В резултат на последвалите безредици той беше заставен да подаде оставка и да смени длъжностите с тогавашния финансов министър Едуард Хегер.

Но Матович продължи да се бори и съобщи, че словашките лаборатории, направили разбора, не са били упълномощени вярно. След това той направи разбор на имунизацията от унгарска лаборатория, която удостовери положителните й качества.

Ленгварски сподели, че утвърждението на кабинета се отнася единствено за 200 000 дози „ Спутник “, които към този момент са били доставени. Допълнителни партиди ще бъдат закупени единствено според европейските правила и след утвърждение от ЕМА, акцентира той.

Междувременно министърът на стопанската система Ричард Сулик допусна, че усвояването ще бъде постепенно, като съобщи пред публицисти, че „ казусът ще бъде да се употребяват всички тези дози “.

На словаците ще бъде даден избор да употребяват „ Спутник “ или друга ваксина, само че тези, които я изберат, може да имат проблеми с пътуването в Европа това лято. Съгласно компромис с разпоредбите за пътешестване в Европейски Съюз, който е покрай окончателното утвърждение, страните имат право да изключат от схемата ваксини, които нямат утвърждение от EMA.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР