Братът на най-големия български футболист Христо Стоичков - Цанко, даде

...
Братът на най-големия български футболист Христо Стоичков - Цанко, даде
Коментари Харесай

Цанко Стоичков: Стоилов скочи да бие един дядо - хубаво, че куршумът засече! Брат ми е с две Златни топки

Братът на най-големия български футболист Христо Стоичков - Цанко, даде изявление пред Sportal.bg . Пловдивчанинът приказва по разнообразни тематики: по какъв начин е станал от Левски, за срещите си с Йохан Кройф и Диего Марадона, за анкетата на " Нощен труд " за " Футболист на века ", за абсурда сред Камата и основния управител на ЦСКА-София Стойчо Стоилов, за класацията за " Златната топка " на " Франс Футбол " през 1992 година, за четирите гола на Христо при 5:0 над " сините ", за фамилните връзки и други Ето какво показа Цанко Стоичков особено за читателите на Sportal.bg :

Здравейте, господин Стоичков! Как сте? Къде ви намирам?
- На заведение съм в Пловдив.

Как прекарахте последните месеци? Светът изживява нещо невиждано в последните 100 години, само че сякаш към този момент започнахме да привикваме. - Добре си я караме! Всичко е обикновено.

С какво се занимавате сега? - В момента почиваме. Чакаме да мине международната интрига. Кой я направи ли? Трябва да попитаме доста по-големи хора, на доста по-голямо равнище.

Бяхте треньор на деца. Какво е да работиш с малчугани и има ли гении в България? - Има гении в България, и то доста. Проблемът е в частните футболни школи, в треньорите в частните футболни школи и притежателите на частните футболни школи. Там е казусът. Това е единственият проблем. Родителите доста се намесват. Собствениците на частните школи се взеха доста на съществено. Неизживени предприемачи. Това е целият проблем с децата на българския футбол.

Въпреки че брат ви е легенда на ЦСКА, вашият обичан тим е Левски. Как се зароди любовта към " сините "? - Заради Георги Иванов - Гонзо, поради Сашо Александров - Кривия, Димитър Телкийски. Преди години Наско Сираков играеше там. Това е повода. Много пловдивчани минаха през Левски. Ясен Петров също.

Помните ли четирите гола на Христо с екипа на ЦСКА против Левски? - Да, помня ги доста добре! Гледам ги постоянно даже. Все отново Христо ми е брат. Обичам брат си повече от Левски. Много ясно, че съм се радвал. Даже преди три дни отново ги гледах и се радвах ужасно доста. Трифон Иванов също вкара гол.

Коя победа на Левски ще помните постоянно?
- На Левски повече няма да помня нито една победа, тъй като те са като нашата страна - в будна кома.
В момента Левски е в доста тежка финансова обстановка, а бъдещето му е неразбираемо. Как се стигна дотук и има ли светлина в тунела?
- За Левски към този момент нямам какво да приказвам.

Приятел сте с легендата на " сините " Наско Сираков. Той ли е точният човек да възроди Левски и да го върне там, където му е мястото?
- Като ми е другар Сираков и като му звъня, той за какво не ми връща позвъняването? Който желае, да го пита. Аз повече няма да го запитвам. Или всеки ще се оправдава, че има доста работа и няма време да се обади веднъж? Ще вляза в тоалетната да пикая и отново ще се обадя, в случай че би трябвало. Всички са доста заети, но в случай че кача едно писмо във " Facebook "... Аз през днешния ден ще го обявявам в действителност. Става дума за писмо сред татко и наследник. Бащата всеки ден звъни на сина си: " Татко, нямам време! Татко, имам работа! Татко, не мога да приказвам с теб ". И когато един ден синът се освобождава и набира татко си, на татко му един доста добър другар подвига телефона и споделя: " Баща ти умря ". Хората да си вършат сметка какъв брой са заети.

Чувате ли се с брат си? Той по какъв начин е? - Той си е добре. В Америка е. Жалко, че не е в България. Явно си има задоволително аргументи да е надалеч от българската мръсотия.

Вярно ли е, че се е отчуждил от майка си? В медиите на доста места срещнах това изказване. - Няма по какъв начин да се отчужди от майка си, тъй като си има задоволително работа в Америка, с цел да се занимава. Какво значи отчуждаване? Това, че работи в Америка на 10 часа път? Какво значи отчуждаване? На Коледа по какъв начин беше при майка ми? Всеки човек си има задължения. Аз не съм бил при майка ми 10 дни. В медиите се появяват доста работи. Един споделил едно, втори схванал различен, трети написал трето. Майката, бащата, братът и сестрата са семейство.

Наскоро имаше " престрелка " сред Христо и един от шефовете на " Армията " - Стойчо Стоилов. Вие пък защитихте брат си във " Facebook ". Как се стигна до тази свада и имахте ли контакт със Стоилов след нея? - Как няма да защитя брат ми? Кой е Стойчо Стоилов да попитам аз! Един човек, който скочи на един възрастен дядо, скачаше да го бие. Нито му е на годините, нито му е на житейския опит. Той ще скача да го бие... Хубаво, че последният патрон му засече. Тогава щях да го запитвам къде е Стойчо Стоилов. Кой е той в тази ситуация, че да приказва за Христо Стоичков? Искам да го попитам знае ли кой е Христо Стоичков? Аз съм бил с брат ми в съвсем целия свят и знам по какъв начин хората го обичат, по какъв начин го смъкват от колата, по какъв начин го целуват и какъв почит изпитват към него. Стойчо Стоилов в случай че не знае, да му кажа. Христо Стоичков трябваше да има две " Златни топки ". Първата е през 1992 година, откакто взеха КЕШ. Защо Милан не му я дадоха? Заради Ван Бастен. Защото Ван Бастен приключи кариерата си и тогава трябваше да му дадат за последно " Златната топка ". Искам Стойчо Стоилов да знае това нещо. За мен брат ми има две " Златни топки ".

Защо не присъствахте на юбилейния мач на Камата през 2016 година? - Тогава имах напълно други задължения и му споделих. Съжалявам в действителност за това.

Разкажете ни малко повече за срещата ви с великия Йохан Кройф.
-
Срещата ни не беше една. Той ме е упражнявал, както е упражнявал Барселона. Аз съм упражнявал с тях над 100 пъти. Отидох, прегърнах го и му споделих, че брат ми го усеща като татко. Аз бях на 11 години. Казах му: " Йохан, брат ми те обича повече от татко ".

Покрай Христо Стоичков сте имали срещи с доста велики футболисти - Марадона, Ромарио, Куман. С кого контактът ви е направил най-силно усещане и какво си казахте с Дон Диего? - Тогава с Марадона в действителност доста ревах, откакто влязохме у тях с брат ми. За Марадона към този момент не желая да слушам, тъй като той дава доста неприятен образец за децата ни. За мен Марадона към този момент е един избухнал наркоман. Той дава един доста неприятен образец за нашите деца, за дребните футболисти и за спорта като цяло. Много неприятен образец. Аз имам доста фотоси с него, само че към този момент съм ги скъсал. Нямам фотоси с въпросния господин.

Разкажете ни някоя забавна история с Христо! За която се сетите първо. - Те са доста. Наскоро чух една, когато България победи Израел с 2:0. Карат ги на Стената на рева. Преводачът тогава споделя: " Хайде в този момент, всеки да си напише по едно предпочитание и да го постави на стената ". Брат ми е начело, зад него е Трифон Иванов, лека му пръст. И Трифон му споделя: " Ицо, недей пиши нищо, единствено едно " Благодаря ти, Господи "!

Защо не сте чел автобиографията на брат си? - Няма смисъл да я чета. Аз знам доста повече от това, което написа в нея.

Кой е обичаният ви негов гол?
- О, доста са! Имаше някакъв мач на Барселона. След мача му целувах краката и му крещя: " Моля ти се, в другия мач пускай тази тупалка, но колкото може ". Наистина съм му целувал краката и жена му е очевидец.

Нормално ли е съгласно вас единственият българин със " Златна топка " и " Златна обувка " от международно състезание да остане втори в класацията за " Футболист на века " у нас в класацията на един вестник?
- Две " Златни обувки ", " Златна топка ", " Златен Онз "! Говорим за Гунди ли? Да ви подсетя ли, когато през 1994 година брат ми трябваше да вземе " Златната топка ", какъв брой българи гласоподаваха срещу него? Знаете ли го това нещо. Нормално е за българския нрав. За мен Христо Стоичков е най-хубавият български футболист! Не като брат, а като достижения. Утре може да се скараме, да пристигна и да ми лепне един пестник зад врата. Да ми каже: " Тъпанар с тъпанарите ", само че за мен той е най-великият българин.

Пак ще ви върна у нас. Гледате ли български футбол? - В България от много години няма български футбол.

За поредна година Лудогорец стана първенец. Ще се откри ли тим, който да спре хегемонията на " орлите "?

- Лудогорец станал първенец, а няма един българин вътре. Те са двама и стоят на скамейката. На Лудогорец малко не им е вярна политиката съгласно мен. Малко прекаляват с чужденците. Носи им триумф, само че губим българските гении. Печелим едно, само че губим друго. Нашите български гении къде са? Стават на 15 години, стартират с татуировките, стартират с пиенето и наргилетата. Започват някакви други неразрешени стимуланти. За какво приказваме?! Започват да го пращат някъде чартърен и душeвността му пропада.

Вие сте пловдивчанин. Кой пловдивски тим подкрепяте? - Всички пловдивски тимове поддържам. Ботев, Локо, Марица, Спартак. Държавата би трябвало да се замисли съществено и за другите тимове, а освен за Левски и ЦСКА. Другите тимове какви са? Прокажени ли са? От Марица какъв брой хора потеглиха? Сашо Александров - Кривия от кое място потегли? Игра против Ювентус и я мушкаше на Зидан. Зидан му целува краката на него след мача. България е слаба стопански, а ние сме тръгнали за спорт да приказваме.

Нещо за край! Какви са бъдещите ви проекти? - Добри са! Очаквам да станат доста положителни неща до края на година. Нека всичко е наред, да бъдем живи и здрави! Децата ни да са живи и здрави, да слушат, да учат!
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР