Братанският министър-председател Борис Джонсън обяви днес, че се оттегля. Първо

...
Братанският министър-председател Борис Джонсън обяви днес, че се оттегля. Първо
Коментари Харесай

Борис Джонсън се оттегля

Братанският министър-председател Борис Джонсън разгласи през днешния ден, че се отдръпва. Първо той подаде оставка като началник на на консерваторите. Щом се откри заместител, той ще хвърли оставка и като министър председател. 

По-рано близо 50 членове на държавното управление подадоха оставка в символ на митинг против стила на ръководство на Джонсън, в това число тази заран новият министър на образованието Мишел Донелан, която беше назначена едвам във вторник. Половината кабинет се разпалва против министър-председателя, а Надим Захауи, преди малко назначеният от Джонсън министър на финансите, обществено прикани 58-годишния началник на държавното управление да подаде оставка.

Това оставя Джонсън без съдружници в политическата му борба за оцеляване, предшествана от дни на безпорядък, какъвто даже британците, привикнали с политическите драми, не бяха преживявали отдавна, съобщи вложител.бг.

Едва през вчерашния ден Джонсън се прояви като борбен политик в Народното събрание и разгласи, че ще продължи да извършва премиерските функционалности. Когато в сряда вечерта няколко членове на кабинета го приканиха да освободи пътя за правоприемник, той остана твърдоглав.

Едва когато Захауи също обществено се дистанцира от премиера, Джонсън се отхвърли. " Страната заслужава държавно управление, което е освен устойчиво, само че и работи честно. Г-н министър председател, знаете със сърцето си какво е вярно да извършите - да напуснете в този момент ", написа консервативният финансов министър в писмо до премиера, оповестено в Twitter.

Кой ще бъде негов правоприемник?

Надпреварата за правоприемник на Джонсън обаче се чака да стартира едвам през идващите няколко дни. Вътрешнопартийната предизборна акция евентуално ще продължи няколко седмици. Във всеки случай новият водач на партията и министър-председател би трябвало да бъдат определени на партийната конференция при започване на октомври. 

Дали обаче Джонсън ще успее да остане на поста си като длъжностен министър-председател толкоз дълго е под въпрос. Квази Куортенг, който подаде оставка по-рано, прикани в Twitter за проект за последователност „ допустимо най-скоро ". Бившият министър на образованието Ник Гиб също изиска от Джонсън неотложно да подаде оставка като началник на държавното управление.

Графикът за предаването на властта ще бъде избран от авторитетния 1922 Committee на Консервативната партия. Ако Джонсън не наложи желанието си, неговият сегашен заместител Доминик Рааб евентуално ще поеме поста до избирането на нов министър-председател.

Няколко членове на кабинета се смятат за евентуални наследници. Министърът на външните работи Лиз Тръс заяви, че е прекъснала пътуването си до Индонезия и се е върнала в Лондон. Тя е считана за един от най-обещаващите претенденти. В рамките на Консервативната партия обаче изследване сочи, че министърът на защитата Бен Уолъс е любимец.

Междувременно опозицията изрази удовлетворение от известията за идната оставка. Това е " добра вест за страната ", съобщи водачът на Лейбъристката партия и водач на опозицията Киър Стармър. " Не се нуждаем от промяна на управлението на торите - нуждаем се от същинска смяна в държавното управление ", упорства Стармър. " Имаме потребност от ново начало за Англия ". В същото време той заплашва да гласоподава избор на съмнение на кабинета, в случай че Джонсън не напусне поста си неотложно.

Как протича изборът на министър председател? 

Консервативните членове на Камарата на общините организират няколко кръга на гласоподаване измежду претендентите, с цел да свият полето за конкуренция. Всеки път те са приканвани да гласоподават за желания от тях претендент в скришен избор и лицето с минимум гласове се отстрани. Този развой се повтаря, до момента в който останат двама претенденти. Гласувания се организираха всеки вторник и четвъртък, само че Народното събрание би трябвало да излезе шестседмичната лятна почивка на 21 юли, тъй че може да се наложи процесът да бъде интензивен. Последните двама претенденти се подлагат на гласоподаване по пощата от по-широк кръг членове на Консервативната партия, като спечелилият се показва за нов водач. Лидерът на партията с болшинство в Камарата на общините е фактическият министър-председател. Той или тя не е задължен да привиква предварителни избори, само че има пълномощията и да го направи.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР