Бойко Борисов подкрепя твърдо усилията на македонския си колега Зоран

...
Бойко Борисов подкрепя твърдо усилията на македонския си колега Зоран
Коментари Харесай

Борисов отказа среща с президента на Македония: Щеше да е предателство


Бойко Борисов поддържа твърдо напъните на македонския си сътрудник Зоран Заев за решение на разногласието с името на Македония. Сн. БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов отхвърли да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на президента Румен Радев. Причината е, че Иванов се стреми да провали мъчно постигнатото съглашение сред Скопие и Атина за името на Македония, което би отворило пътя за евроатлантическата ѝ интеграция.

" Докато няма съглашение, няма никакъв късмет да мръднат напред нито за НАТО, нито за Европейския съюз. Ако въпросът не се придвижи, аз въобще ставам цялостен черноглед за развиването на Балканите ", съобщи Борисов часове, откакто Георге Иванов разгласи, че няма да подпише контракта за името Северна Македония, реализирано от държавното управление на Зоран Заев, и демонстративно изгони македонския министър председател след двуминутна среща.

" Щеше да е изменничество, в случай че след срещата за 120 секунди, аз през днешния ден да го посрещам с фанфари и почести. Нямаше да е почтено поради техните (на Заев и Ципрас – бел.ред) старания. Прецених, че през днешния ден не е моментът ", добави Борисов.

Безпрецедентният му ход му навлече рецензии и от Румен Радев, и от македонския му сътрудник Иванов, и от Българска социалистическа партия .

Радев упрекна премиера, че отхвърля разговор


Президентът Радев, който също поддържа постигането на решение за името на Македония, реагира остро на решението на Борисов да откаже среща с Георге Иванов. По думите му това бил отвод от разговор. Той означи, че се надява уговорките за Западните Балкани " да не се сведат единствено до прегръдките ". Борисов отвърна сбито, че Радев има право да го подлага на критика и в последно време единствено това прави.

" От кое тичам, толкоз срещи организирахме? Какъв разговор да проведа през днешния ден с Георге Иванов, какво да му кажа, доста хубаво си направил, като знам какво струваше на всички месеци наред ", обясни позицията си Борисов.

Георге Иванов обаче го упрекна, че с отхвърли си за среща Борисов взима позиция във вътрешния спор в Македония.

Подобна позиция оповестиха и от Българска социалистическа партия. " Обединените патриоти " обаче поддържаха Борисов с аргумента, че по този начин той не разрешава завръщането на антибългарски настроения в Македония.

Борисов поддържа ръководещите в Атина и Скопие: извънредно храбри

Борисов поддържа министър председателите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас за положените старания да решат разногласието. И двамата са изправени пред мощен напън от опозицията в страните си, която провежда митинги против решението за новото име.

" Независимо че са социалисти, Алексис Ципрас и Зоран Заев са извънредно храбри. Македонците обичат тази дума. Те са смели министър председатели от противниковото ми политическо семейство. Те имат цялата ми поддръжка за напъните и рисковете, които поемат. Много е елементарно да застанеш в профил и да критикуваш, само че не е нито държавническо, нито почтено ", сподели Борисов и добави, че е разговарял с дяната съпротива и в двете страни.

" Президентът Георге Иванов знае прелестно, че единственото, което желаеме за Македония, е европейска интеграция, влизане в Европейски Съюз и НАТО, разцвет и съгласуваност. Към президента Иванов съм се отнасял постоянно с голямо почитание. Всяко мое изявление стартирам с това, че по никакъв метод не се месим в работата на македонските институции и в разногласието с Гърция ", добави той.

Радев зове Иванов да възвърне разговора в Македония

Президентът Радев прикани македонския си сътрудник да възвърне по допустимо най-бързия метод по този начин значимия разговор сред институциите в подобен сериозен миг за страната, с цел да се избегнат всевъзможни благоприятни условия да бъде стопиран процесът на евроатлантическа и европейска интеграция на Република Македония.

" България е мощно обезпокоена от ескалацията в нашата съседка от миналия ден, от скъсването на разговора сред институциите в един подобен сериозен за Република Македония миг ", добави той.

Приоритетът " Западни Балкани " да не се свежда единствено до прегръдките

Президентът Радев косвено подлага на критика Борисов, че " когато призоваваш другия да води разговор, не би трябвало ти самият да бягаш от него ".

" Надявам се нашите цели за Западните Балкани да не се сведат единствено до прегръдките и да не абдикираме от проблемите. Според мен България би трябвало да търси интензивни контакти и разговор освен с държавното управление на Македония, само че да търси разговор и с президента, опозицията и така нататък Само по този начин ще имаме констурктивни и другарски връзки ", уточни Радев, уточнявайки, че срещата му в София с Георге Иванов е била планувана още от февруари.

В момента Борисов е в Израел и палестинските територии, така че евентуалната му среща с Иванов щеше да се състои в петък сутринта. Посещението на Иванов ненапълно съответствува и с отпътуването на Захариева за Македония, където тя ще посети Ново село, Струмица и Скопие на 15 и 16 юни, само че няма да има срещи с представители на държавното управление.

Георге Иванов: Борисов заема страна

След срещата си с Радев македонският държавен глава разяснява, че " Борисов си носи отговорността за отхвърли от среща, само че по този начин не осъществя главната цел на европредседателството си ".

" Бойко Борисов е министър председател на страна, която ръководи Европейски Съюз, и непрекъснато приказва за разговор. Но с този негов жест той заема страна и не осъществя главната цел на председателството си “, уточни Иванов.

Той отхвърли да е гонил премиера Зоран Заев и разяснява, че ръководещите в Македония и без него ще завършат контракта.

Правителството на социалдемократа Зоран Заев сподели, че е готово на отстъпки и по отношение на Гърция, с цел да се придвижи към Европейски Съюз и НАТО, само че най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ провежда всеобщи митинги и изиска оставката му. Подобна позиция има и президентът Георге Иванов. Той не приема концепцията новото име Северна Македония да бъде erga omnes - както за интернационална, по този начин и за вътрешна приложимост, което ще наложи смяна на Конституцията.

" Призовах президента Иванов да бъде освен участник, само че и лидер в този разговор. Това е значимо изискване за реализиране на оповестените цели – участие в Европейски Съюз и НAТО ", разяснява Румен Радев.

Българска социалистическа партия: Борисов се намесва в един вътрешен спор

От Българска социалистическа партия дефинираха държанието на Борисов като " много директна интервенция в един вътрешен спор в Република Македония ".

" Този отвод си го изяснявам с това, че единствено преди ден пък македонският президент отхвърли да разяснява съглашението сред Гърция и Република Македония за името с македонския министър председател ", сподели депутатът от Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин, някогашен външен министър.

Според него обаче посланието трябвало да е по-позитивно: " От моя позиция министър председателят трябваше да изясни на президента, че обстановката в Република Македония изисква повече разсъдък, мъдрост, по-силен ангажимент за търсене на решение, а не политически демонстрации на каквито бяхме очевидци през вчерашния ден ".

Не си припомням сходен случай, най-малко в най-новата ни история, разяснява Кристиан Вигенин.

" Може би се е случвало да няма подобен банкет, само че когато това не е планувано авансово в програмата. Доколкото разбирам, то е било планувано ", добави той.

Вътрешна македонска революционна организация приветства решението на премира

От Вътрешна македонска революционна организация обаче приветстваха решението на Борисов.

" Македонският президент е главната причина да се скапват нещата в договарянията сред Македония и Гърция за името. И в действителност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България ", разяснява вицепремиерът и водач на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов.

" Отказът дава явен знак, че България не е съгласна с политиката, която се водеше от Македония допреди една година. Тази позиция на българското държавно управление е позиция в поддръжка на държавното управление в Македония и на премиера Заев ", сподели депутатът от Вътрешна македонска революционна организация Юлиан Ангелов.

По думите му президентът на Македония продължава да извършва тази политика.

" Това е политика, която беше водена повече от 10 години, ориентирана против всички съседи на Македония, втълпяване на език на ненавист, втълпяване на проблеми и нерешаване на тези проблеми десетилетия наред. Българската позиция е вярна, тъй като той може да е президент на друга страна, само че в последна сметка България сега е ангажирана страна, която желае да поддържа интеграцията на Западните Балкани ", добави той.

Възможна е проверка на контракта за добросъседство

Бойко Борисов от своя страна сподели, че в случай че в действителност се стигне до смяна на името на Македония, ще " впишем в допълнение в нашето съглашение за добросъседство това, което се е трансформирало ".

" Положихме такива старания да подпишем контракта за добросъседство (подписан през лятото на предходната година – бел.ред.). Вродената ми невзискателност пречи да кажа, че генерации политици преди мен не го направиха. Не можаха да създадат, желаеха да го създадат ", добави Борисов в присъщия си жанр.



Резервите на България към Северна Македония

България публично поддържа постигнатото съглашение сред Атина и Скопие, което би трябвало да постави завършек на дългогодишния спор сред тях за името на Македония и да ѝ отвори вратите за участие в Европейски Съюз и НАТО, само че с известно забавяне сложи и изискване – в контракта сред двете ни съседки да бъде записано, че те няма да имат териториални или културни искания към България.

Договореното име – Северна Македония, съдържа географски маркер, който съгласно някои може да е причина даже за териториални искания към България, защото част от Северна Македония е и Пиринска Македония.

България би трябвало да е доста деликатна и да желае твърди гаранции

България се нуждае от твърди гаранции, че договорът за добросъседство сред двете страни, подписан предходната година, ще остане в действие, сподели Румен Радев: " Договорът сред Македония и Гърция постанова смяна в името на Македония, което за нас значи тя да продължи да съблюдава своя ангажимент за пояснение на Конституцията, тъй че тя да не се трансформира в интервенция на свои съседи. В контракта с Гърция има дефиниция, че той няма да бъде ориентиран към трети страни, което е прекомерно обща дефиниция ".

Според него това слага България в обстановки да търси спомагателни гаранции.

" Категорично би трябвало да се изключи всякаква интервенция и поддръжка на Македония за организации на наша територия, които имат темперамент против нашата Конституция. Очаквам българското държавно управление и Министерство на външните работи да впишат тези договорни задължения в глава 35 от бъдещата договорна рамка на договарянията на Македония в участие в Европейски Съюз “, сподели Радев.

Скопие се надява след постигнатото съглашение с Атина, което се чака да бъде подписано в края на тази седмица, да получи от Европейски Съюз покана за започване на договаряния за присъединение.

" Приемаме резултатите от договарянията сред Гърция и Македония за името, най-много и доколкото те отстраняват значими спънки по пътя на интеграционния развой на Македония. Основният залог за нашата поддръжка за името на Македония е прецизното съблюдаване на договорите ѝ с нас ", добави президентът.

" Налице са географски действителности и исторически обременености, които ни задължават в тази обстановка да бъдем извънредно деликатни и да следим и да преценяме освен изхода от договарянията сред Република Македония и Гърция, само че и най-много осъществяването на договорните задължения в двустранните ни връзки, които би трябвало да придобият необратим темперамент ", сподели Румен Радев.

Миналата година Македония и България след дълги договаряния подписаха контракт за добросъседство, който би трябвало да реши противоречивите исторически въпроси сред двете страни. Вече е образувана и обща комисия, която да прегледа общата ни история.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР