Бойко Борисов © Анелия Николова Способността на премиера Бойко Борисов

...
Бойко Борисов © Анелия Николова Способността на премиера Бойко Борисов
Коментари Харесай

Борисов отново е центърът на Вселената

Бойко Борисов

© Анелия Николова Способността на премиера Бойко Борисов да извлече полза даже и от унизителна за него обстановка в действителност е забележителна. Последният образец е хвалбата му по какъв начин той е съумял да контракти поста на Кристалина Георгиева за началник на Международния валутен фонд.

" Когато договаряхме всички постове в новата Европейска комисия, ние договаряхме и поста за началник на МВФ. Ние можехме да вземем външния министър на Европа, само че разликата сред двата поста е 1000 милиарда $ и световна опция за работа в целия свят ", сподели в сряда Борисов със размах. Бомбастиката очевидно цели да оправдае пропиляната с лека ръка опция България да получи един от четирите най-важни поста в Брюксел, за сметка на един от по-скоро второстепенните ресори в Европейска комисия.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По личните му самопризнания той е отказал Георгиева да стане висш представител на Европейски Съюз за външната политика и обраната в седмицата, преди да стартира Европейски съвет, който едвам в ранните часове на 2 юли реализира единодушие за разпределението на постовете в европейските институции. През цялото това време Георгиева беше разигравана за разнообразни позиции, изцяло без значение от българското държавно управление.

Постът в МВФ се освободи точно на 2 юли, когато тогавашният началник на фонда Кристин Лагард излезе в последния миг като любимец за ЕЦБ. За Лагард постоянно се е говорило, че желае да заеме европейски пост – още през 2014 година тя се спрягаше даже за ръководител на Европейска комисия, само че спекулациите не са монета, която може да се търгува. Тоест даже теоретично е нямало опция Борисов да замени своята поддръжка за проектите на френския президент против възможен пост за Георгиева.

Кристалина Георгиева заема поста в МВФ най-много поради личните си качества, само че и поради желанието на Франция да резервира въздействието си във фонда. Френският министър на финансите Бруно льо Мер даже направи процедура за избор на европейски представител във фонда, каквато до момента не е съществувала, с цел да заобиколи съпротивата на Англия, Германия, Холандия и скандинавските страни.

В цялата обстановка от българското държавно управление се очакваше да не пречи. И в полза на истината то съумя в тази си задача.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР